Az RTX 4090 széria több szinten is szenved gyermekbetegségektől. Úgy tűnik, hogy az olvadások, égések után a hatalmas súly is árthat.

2024.04.28. – Az RTX 40 kártyákat 2022 szeptemberében leplezte le az Nvidia. A legerősebb példányt, az RTX 4090-et azóta házon belül sem sikerült megszorongatni, az Intel és AMD pedig bevallottan sem próbálkozik ezzel. A „király” uralmát csak a 2024 végére várható RTX 5090 tudja majd megdönteni, ám annak érkezésére még várni kell. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy minden tekintetben tökéletesre sikeredett a széria. Már az RTX 40 széria bejelentését követően is hatalmas volt a közfelháborodás, hiszen az Nvidia a későbbi RTX 4070 Ti-t még RTX 4080 12 GB néven szerette volna bevezetni, ez azonban eltörpül a technikai gondok mellett.

A legnagyobb vihart egyértelműen a 12VHPWR csatlakozó és azzal kapcsolatos hibajelenségek kavarták. Az RTX 3090 Ti kártyában debütált újdonság papíron remekül hangzott. A korábbi PCIe csatlakozó 150 wattjával ellentétben akár 600 wattot is képes szállítani egyetlen egy kábelen és csatlakozón. Ennek köszönhetően pedig egyetlen egy is elég belőle a flagship kártyákra. Aztán hamar kiderült, hogy nagy fogyasztás mellett gyakori jelenség az olvadás és az égés. Nem véletlenül, hogy azóta már a biztonságosabb, 12V-2×6 csatlakozó figyel a kártyákon. Ez azonban a régebbi modelleken mit sem segít, százasával kell azokat javítani.

Úgy tűnik, hogy a súly sem a legjobb barátja az Nvidia RTX 4090 kártyáknak

Úgy tűnik azonban, hogy nem csak a nagy fogyasztás, de a hatalmas méret is komoly hátránnyal jár. A fenti videót a NorthWestRepair csapata töltött fel a YouTube felületére. Elmondásuk szerint rengeteg, gyakorlatilag javíthatatlan RTX 4090 kártya érkezik hozzájuk. A hiba oka? A nagy méret és súly miatt a nyomtatott áramkörön található GPU pad megsérül, melynek következtében gyakorlatilag használhatatlanná válik a kártya. Előfordulhat, hogy már szállítás közben meggyengülnek ezek az alkatrészek, ám az sem segít, ha valaki megtámasztás nélkül pattintja be az alaplapba és használja ezeket a bestiákat. Egy azonban biztos, az RTX 4090 széria több szinten is szenved gyermekbetegségektől, melyeket az egyre nagyobb méret, az egyre nagyobb fogyasztás és az egyre nagyobb súly okoz. Remélhetőleg tanult ezekből a cég és az RTX 5090 már egy jóval kiforrottabb konstrukció lesz.

Forrás: Videocardz

Ezt olvastad már?

Steam vs. Torrent – EZÉRT jobb megvenni a játékokat, mint stikában töltögetni

 

×