Ilyen projektet ritkán látni, az meg pláne nagy szó, hogy jól működik – az egyszerűsége ellenére. Így tolhatsz Fallout játékot Excelben.

Gábor János

2024.04.26. – A Fallout – but in Excel játék egy posztapokaliptikus RPG, amelyet valóban a táblázatkezelőben tudsz lejátszani. A küldetés, valamint a harc viszonylag robusztus keveréke ebben a közegben több mint szokatlan, de mikor máskor kellene hasonló agyament ötlettel előállni, amikor az Amazon Prime sikersorozata miatt a franchise új reneszánszát éli. De egy Fallout-ihlette posztapokaliptikus kiruccanás Excelben, az azért meredek, sosem látott ötlet.

Hogyan működik a Fallout – but in Excel?

Az ötlet lényege, hogy a táblázatkezelő alkalmazásban egy tömbszerű térképet renderelsz, amelyen mozoghatsz a csapatoddal, felkeresheted a városokat vagy a páncéltermeket, és küldetéseket vehetsz fel. A térkép felfedezését és a küldetések teljesítését csaták szakítják meg, amelyek fordulóalapúak (ahogy az az eredeti Fallout RPG-ben is volt, még 1997-ben), és D&D-stílusban valósulnak meg (kezdődobások, majd gördülő találat stb.).

Igen, ez egy elég alap játék, de a fenti YouTube-videó elég jól szemlélteti, hogy egyedi, különleges élmény. A fejlesztő The Storyteller (avagy Dynamic Pear a YouTube-on) oldaláról meg végképp’ elég lenyűgöző teljesítmény, hogy táblázatkezelőben összehozta. Az Excel határait amúgy manapság jelentősen kitolják – idézi fel a TweakTown, a Tom’s Hardware nyomán, ami arról ír, hogy egy teljes 3D-s játékmotort rendereltek az alkalmazásban. Ez a végeredmény egyszerűsége ellenére azért valóban nem semmi.

Ezt is olvasd el:

Metroidvania fan vagy? Ne mondd, hogy nincs miből választani: ez a 10 legjobb

×