Az ötlethez az Európai Tanácsnak is volt egy-két keresetlen szava, és mostanra meg is van a csörte eredménye, hogy kapsz-e pénzt a megtekintésért.

Gábor János

2024.04.26. – Mint ismert, az USÁ-ban technikailag betiltott TikTok az európai hatóságoknak sem a kedvence. Az unió tanácsának például nagyon nem tetszett a videónézegetős közösségi platform legutóbbi épületes ötlete, egy program, amivel a nézők pénzt kereshetnek a megtekintésekért. Az ET a kínai kormányhoz állítólag alaposan becsatornázott platform adatbiztonságát kifogásolja, meg azt, hogy a program erősíti a függőséget a fiatalokban.

Az egész vitás helyzet vége az lett, hogy a TikTok visszavonulót fújt, mielőtt még egyáltalán megpróbálta volna megvédeni az igazát. Ez elég jól szemlélteti, hogy a fizetős programmal valójában melyik fél járt volna jobban: a TikTok üzemeltetője, a ByteDance, vagy a felhasználó. Erről mondjuk a felkínált összeg is árulkodik:

egy órányi videó megtekintésével észbontó 38 eurócentet, vagyis 150 forintot kereshettél volna…

Micsoda ajánlat. Ami azt illeti, ezt az aprót tényleg jobb, ha megtartják és felhelyezik maguknak oda, ahová gondolom. Ennyi pénzért cserébe az európai felhasználók mondjuk aligha érte volna meg fáradozni. A program borítékolható sikertelensége (18 éven felülieknek akarták adni, de az összeg maximum kisgyerekek számára lett volna érdekes) legalább annyira belejátszhatott a program „felfüggesztésébe”, mint az, hogy ET lágyékon térdelte a céget a csodás ötletért.

Az, hogy a videómegtekintésért járó fizetés (vagy mi) mennyire nem működhetett, nyilván eldőlt a spanyoloknál és a franciáknál, akiknél a visszavonás előtt már működött egy darabig a funkció.

Ezt is olvasd el:

Jövőbelátó játékok: 5 egészen elképesztő jóslat, ami valóra vált

×