Ezek a maguk alműfajában és stílusában a legmerészebb terepre tévedt vígjátékok vagy nagyon durvák, vagy sok embert teljesen kiborító szatírák.

Gábor János

2024.04.26. – Nyolc olyan komédiát szedtünk össze, amelyek a merészségük és magas korhatás-besorolásuk ellenére vagy nagyot kaszáltak a mozikban, vagy akkora botrányt generáltak, hogy rögtön streamingre kellett száműzni őket. Hogy az alábbi vígjátékok közül melyik az, amelyiknek az új évezred legérdekesebb / legmerészebb / legviccesebb komédiája cím is járna, te döntsd el! Mi nem állítunk rangsort, csak szubjektív szempontok alapján ide emeljük a szerintünk legmókásabbak közül azt a nyolcat, ami a maga nemében határokat karcolgatott és itthon jelenleg is meg tudod nézni valamelyik streaming szolgáltatónál.

Trópusi vihar

A 2008-as mozi őrületes sztárparádét (Robert Downey Jr., Tom Cruise, Matthew McConaughey, Ben Stiller – aki rendezte is a filmet, Jack Black, Nick Nolte, Jon Voight, Jason Bateman, Danny McBride, Bill Hader) hozott össze egy nem evilági ökörködéshez, ami gúnyt űz a színészekből, Hollywoodból, az egész felszínes ripacskodásból és brutális pénzégetésről, ami a filmiparnak ugyanúgy sajátja, mint a fény és a csillogás. Merész, zseniális szatíra, ami ráadásul kamuelőzetesekkel kezdődik, hogy megalapozzon kicsit a később látható színész karakterek személyiségének. A sztori egy dzsungelben zajló, végletekig elb@szott filmforgatást mutat be. Mi meg szétröhögjük magunkat. Jelenleg csak az Apple TV+-on láthatod.

Amerikai pite 2.

Mivel ez egy 2000-es évekről szóló lista, a franchise megalapozó első filmet nem, de a 2001-ben bemutatott második részt már vastagon ajánlhatjuk. Érdemes is, mert a szexet megbolondult idióták módjára kergető balfácánok eredeti sztorijára több lapáttal rátesz a folytatás. A korábban megismert jó barátok az egyetem első éve után kibérelnek egy házat a Michigan-tó partján, hogy a lehető legjobb nyári vakációt töltsék el együtt – annak minden kínos pillanatával együtt, amelyeken szinte végig szakadunk. Itthon a SkyShowTime-on streamelheted, magyar hanggal.

Koszorúslányok

A 2011-es lánybúcsú vígjáték akár sablonos senkiháziság is lehetett volna, de képes volt arra a bravúrra, hogy ebben az alműfajban begyűjtött két Oscar-jelölést, a női mellékszereplő Melissa McCarthy, illetve a remek forgatókönyvet jegyző Kristen Wiig és Annie Mumolo jóvoltából. Fontos filmként tartják számon a női főszereplővel készült mainstream vígjátékok műfajában, mert megteremtette az ún. „Koszorúslányok-effektust”, ami nagyjából annyit tesz, hogy a nőket nem sztereotip (szelíd, kecses, finom modorú, gyenge, stb.) módon ábrázolják, hanem összetett, vicces és néha trágár karakterként. Ez sokkal életszagúbb megközelítés és arra ösztönzi a nőket, hogy bátran viselkedjenek a természetüknek megfelelően. A mozikasszáknál is bejött, így helye van a listán. Az Amazon Prime-on magyar hanggal nézheted.

Másnaposok

Ha már házasság előtti kicsapongó bulik, akkor a legénybúcsú mozik 21. századi helytartója sem maradhat ki. A 2009-es mozi szintén új lapokat nyitott az alműfajban azzal, hogy a leállatiasodást teljesen új szemszögből közelítette meg: másnap mindenki dögrováson van, mert úgy beálltak, hogy senki nem emlékszik semmire. Ebből a szituból kellene visszafejteni valahogy az előző éjszaka eseményeit, hogy kiderüljön, hová lett a buli legfontosabb eleme, maga a vőlegény. Érdekes, hogy a vége főcím alatt megmutatott fotók az elfelejtett éjjelről sokkal viccesebbek, mint maga a film. Mintha az egész játékidő azt a galériát készítené elő. Pillanatnyilag csak az Apple TV+-on bérelheted itthon, 799 forintért.

Felhangolva

Ha már merész vígjátékok és önbódítás, íme egy újabb, ami a Trópusi vihar mintájára a szórakoztatóipart állítja a szőnyeg szélére, csak itt éppen a zenészek és zenekiadók kapják meg a magukét. De csúnyán. A mozi szokatlan nyíltsággal rántja le a leplet a sztárok flegma személyiségének rögvalóságáról és arról, hogy az alkohol, meg a drog ebben az érában tényleg olyan, mint neked a napi kávézás. Egy lemezkiadónál dolgozó tanácsadónak (Jonah Hill) csak pár nap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy a részeges brit rocksztárt (Russell Brand) Hollywoodba vigye, hogy újra beindíthassa a karrierjét. A gondjaira bízott botrányhősnek azonban más tervei vannak. Itthon a SkyShowTime-on tudod streamelni, magyar szinkronnal is.

Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika

Bár a 2000-es évek legviccesebb vígjátékai között majdnem minden Sacha Baron Cohen mozit meg lehetne említeni, a Brünotól A diktátorig (főleg a zseniálisan vitriolos A diktátorig), mégiscsak a 2006-os Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika az a film, ami legjobban köztudatba emelte – hihetetlen, hogy már majdnem 20 évvel ezelőtt. A komplett országokat vérig sértő sztoriban egy valószínűtlenül hülye kazah tévériporter utazik a saját diktatúrájából az Egyesült Államokba, ahol brutális kulturális ütközéseket idéz elő. Mi meg közben betegre röhögjük magunkat. A Disney+-on magyar szinkronnal nézhető.

Az interjú

Na, erről a mozikból nagyon durva körülmények között száműzött botrányfilmről sokat lehetne beszélni, mert a vásznon kívüli története is megérne egy külön filmet. A szatíra egy pojáca tévés műsorvezető (James Franco) és producere (Seth Rogen) észak-koreai útját meséli el. Lehetőséget kapnak rá, hogy a hermetikusan zárt diktatúrában első amerikaiként készítsenek interjút az élet-halál urával, Kim Dzsongunnal (Randall Park). A diktátor a való életben annyira berágott a belőle gúnyt űző filmesekre, hogy Észak-Korea konkréten terrortámadásokkal fenyegette meg azokat a mozikat, amik veszik a bátorságot és műsorra tűzik Az interjút. A gusztustalan nyomásnak sok mozihálózat engedett, így a filmet technikailag be sem mutatták. Azóta – több év elteltével lenyugodott körülmények között – a streaming szolgáltatásokon éli új reneszánszát. Nálunk a Netflix adja, magyar felirattal.

Ted

A folytatása még az alkotó Seth MacFarlane szerint sem érdemel egy büdös szót sem, az első, 2012-es film úgy zseniális, ahogy van. Filmen megelevenedett Family Guy poénok egy varázsütésre éltre kelt és az évek alatt kissé lezüllött Teddy mackóról (Seth MacFarlane), aki örök barátságot köt tulajdonosával, Johnnal (Mark Wahlberg). A bizarr bromance-szerű együttélés egyre komolyabb konfliktusokat okoz Johnnak és a barátnőjének (Mila Kunis). „Óóójááá”: az Amazon Prime-on magyar hanggal is nézheted.

Ezeket is nézd meg:

Igazi sci-fi kell az új gagyik helyett? Ez a 10 legjobb a 2010-es évekből

×