Talán sosem lesz többé annyira erős időszaka a sci-fi műfajnak a moziban, mint a 2010-es évek. Ebben nincs semmi túlzás – nézd csak meg a listát!

Gábor János

2024.04.25. – A Dűne filmek őrzik a reményt, hogy ebben az évtizedben is születnek még olyan nagyszabású sci-fi eposzok, amelyek életünk végéig emlékezetesek maradnak. Az Avatár-folytatást – ha nem haragszol – nem venném egy kalap alá a Dűnével, és bár akadnak lelkes próbálkozások Hollywoodban (lsd. Don’t Look Up!, Nope) és Dél-Koreában is (Az űrsepregetők), az újonnan érkezett tudományos-fantasztikus mozik mintha semmit se tudnának hozni abból a feszültségből, látványból és atmoszférateremtésből, amit a 2010-es évek legjobbjai tettek le az asztalra. Ezekből vesszük sorra a legemlékezetesebb tíz mozit. A listánk – mint mindig – ezúttal sem tekintendő rangsornak, csak szubjektív válogatásnak! Ha régen vagy sosem láttad őket, ezeket a sci-fiket kapd el a korszakból valamelyik streaming szolgáltatónál (amelyeknél amúgy elég szegényes a 2010-es évek sci-fi kínálata).

Gravitáció

A 2013-as látványmozi istenigazán 4DX vetítőtermekben volt elemében, hiszen Alfonso Cuarón rendező pont arra a székmozgatós, légbefúvásos, valódi térhangzással dübörgős, 3D-s technológiához álmodta meg. Brutálisan jól. Tévében már sosem lesz ugyanolyan, de így is baromi izgalmas a körülöttük szétrobbanó űrállomás hajótöröttjeinek (Sandra Bullock, George Clooney) elkeseredett harca a túlélésért. Jelenleg csak Apple TV+-on kölcsönözhető, 799 forintért.

Eredet

A szintén 2013-as (erős év volt – lsd. alább) sci-fi Christopher Nolan egyik mesterműve. A bonyolult sztoriért és a mikéntre érkező összetett magyarázatokért nem mindenki van oda, és igazuk van: attól, hogy valami komplikált, még nem lesz törvényszerűen okos. Ettől függetlenül az Inception kultikus darabja a műfajnak, mert annyira egyedi, hogy sem előtte, sem azóta nem csináltak hasonlót. Kár is lenne, mert ez tényleg egy megismételhetetlen film. A különböző álomszinteken emberi tudatba gondolatokat csempésző bűnözőcsapat története óriási látvánnyal és egy sereg kiváló színésszel lett élvezetes, odafigyelős mozi. Mostanában a Netflixen kaphatod el, magyar felirattal.

A holnap határa

Méltatlanul elhanyagolt 2014-es sci-fi, ami a sikertelenségét az elbaltázott plakátnak köszönheti. A moziban kevés bevételt termelt, mert nem az Edge of Tomorrow címet keresték az emberek, hanem a poszteren valamiért középen és/vagy nagyobb betűkkel kiemelt „Live. Die. Repeat.” szlogent. Azt hitték ez a címe. Tömegesen. Tom Cruise és Emily Blunt zseniális, időhurkos, idegen fajjal harcolós, háborús akciófilmje mindent tud, amit egy jó sci-finek tudni kell. Izgalmas, lendületes, bődületesen látványos és nagy extra benne Cruise karakterének fejlődése, ami videojáték hangulatot kölcsönöz a sztorinak: mindig egyre okosabban, egyre felkészültebben vág neki ugyanannak az emberi faj számára kritikus fontosságú napnak. Apple TV+-on bérelhető, 799 forintért.

Érkezés

Bár a Dűnét is remekül dirigáló Denis Villeneuve 2016-os filmje inkább sajátos dráma, mint sci-fi, az alapkonfliktus az egyik legjobb tudományos-fantasztikus sztori, amit az utóbbi évtizedekben vászonra álmodtak. A hatalmas űrhajókkal érkező és néma fenyegetéssel várakozó idegen űrhajók pánikot keltenek az emberiségben (persze érthető módon), és eszméletlen realisztikusan jön át, hogy ilyen helyzetben mennyire pengeélen táncolna minden ország, hogy előbb lőjön, vagy inkább kérdezzen. Az utóbbiért tudósok maroknyi csapata harcol: megpróbálnak szót érteni az idegen fajjal, mielőtt az agyhalott politikusok és katonatisztek valami jóvátehetetlent követnek el. Nyelvészkedő, okos film, óriási fordulatokkal. Az Apple TV+-on elérhető, 799-ért.

Snowpiercer

A 2013-as posztapokaliptikus sci-fi annyira valószínűtlen környezetben játszódik, hogy már attól lesz döbbenetesen hiteles – na meg persze a jelen társadalom fájóan pontos mása, egyben görbe tükre. A jégkorszakba süppedt Földön csak egy atommeghajtású vonaton élnek túlélők. A hosszú szerelvény egyszerre a cellájuk és túlélésük kulcsa: a mozgásból nyert energia tartja őket melegen és biztonságban, de a kocsikat nem hagyhatják el, mert nem állhatnak meg és nem szállhatnak le, hisz’ másodpercek alatt kővé fagynának. A vonaton élő ezrek igazságtalan kasztrendszerben élnek: elől a gazdagok és kiváltságosok, középen a középszerű túlélők, leghátul, a Farokban a lecsúszottak és nincstelenek, akik az előrébb utazók jóindulatára vannak utalva. De az nem sok szorult beléjük, ami forrongáshoz vezet. Remek, klausztrofób, szuper izgalmas és tanulságos mozi. Jelenleg egyik streaming szolgáltató hazai kínálatában sincs fenn, de a Netflixen érdemes figyelni, mert vissza-visszakerül. A belőle készült sorozat sajnos méltatlan spinoffá silányodott, de a filmet érdemes lesni, hogy mikor kapható el újra.

Csillagok között

A 2014-es Interstellar sokak számára A Sci-fi. Egyébként nem méltatlanul, hiszen korunk egyik legégetőbb problémájára: a klímaváltozásra reagál azzal, hogy reális képet fest a nem is annyira távoli jövőből. Abból a korszakból, amikor a Föld elsivatagosodott és ez mindent átír: már csak génmódosított kukorica terem, de a társadalom több port nyel, mint kaját és senki nem választhat magának saját szakmát, mivel a túlélés jegyében született szabályok szerint annak képeznek ki, amire szükség van. Hiába bírsz egy programozózseni kvalitásaival, ha mérnök már nem nagyon kell, csak földműves. Innen csak egy kiút van, egy másik lakható bolygó, amit tudósok hada keres, remélve, hogy a fajunk megéri a generációkkal későbbi tova költözést. Az űrhajósok áldozatkészsége, elhivatottsága, esendősége és az utolsó esély óriási meglepetése teszi Christopher Nolan sci-fibe oltott családi drámáját az előző évtized egyik legjobb mozijává. Mostanában csak az Apple TV+ kínálja, 799 forintos bérleti díjért.

Ex Machina

Nehéz nem agyondicsérni az egyik legnagyobb kedvencemet evör, de megpróbálom, mert a többi címhez képest nem lenne korrekt, ha túláradoznám Alex Garland 2015-es mesterművét. Ez a film évekkel megelőzte a ChatGPT-t és minden azóta megismert mesterséges intelligenciát, mégis húsba vágó pofont vitt be arról, hogy mennyire nincs semmi esélyünk a tanulni képes és sok évnyi tudást másodpercek alatt elsajátító AI ellen, ha az el akar érni nálunk valamit – vagy éppen meg akar tőlünk szabadulni. A film sztorija a semmi közepén eldugott otthonában kutató milliárdos (Oscar Isaac) fondorlatos tervén alapul. Ennek lesz tudtán kívül a kulcsfigurája az egyik alkalmazottja (Domhnall Gleeson), akit be akar vonni újonnan fejlesztett humanoidja (Alicia Vikander) fejlesztésébe. Pazar, okos, lenyűgöző élmény. A Netflix magyar szinkronnal kínálja.

Mad Max – A harag útja

A rajongók azóta toporzékolnak, hogy George Miller mikor óhajtja már elkészíteni a folytatást, amióta a 2015-ös film főcíme lepergett a mozikban. Mad Max 2. nem készült, de előzménytörténet, Furiosa címmel igen – ennek 2024. május 24-én lesz a premierje. Az első film szinte egyöntetű kritikai elismerést kapott, a kritikusok a film akciójeleneteit, vizuális stílusát, Tom Hardy és Charlize Theron Mad Max univerzumba passzoló alakítását, valamint a posztapokaliptikus világot ábrázoló történetet és a látványtervezést dicsérték. Egy újabb ritkán elérhető darab – legálisan most csak az Apple TV+-on indíthatod el itthon.

A nő

Ha még nem láttad: talán ez az első olyan a listán, amitől nem kell nagy látványt és letaglózó vizuális effekteket várni, mégis vérbeli sci-fi dráma, a szívszorító fajtából. A 2013 Her egy olyan világban játszódik, ahol a mesterséges intelligencia annyira fejlett és alkalmazkodó, hogy már-már teljesértékű társává válik a felhasználónak. Ami egyenesen félelmetessé és hátborzongatóvá teszi, az az egyre pontosabban beigazolódó jóslat: ahogy Joaquin Phoenix karaktere, úgy napjaink embere is egyre jobban rá van utalva a technológiára, és addig észre sem veszi, hogy az mennyire elszigeteli és magányossá teszi, amíg már nem túl késő. A Jolly Joker ebben az esetben is az Apple TV+ itthon, ahol elérhető.

Szárnyas fejvadász 2049

Az 1982-es klasszikus 2017-es folytatása nagyon ambiciózus projekt volt, és nekünk magyaroknak meglehetősen fontos is, hiszen teljes egészében nálunk forgatták, így a sztárparádé sokáig tartotta izgalomban kis hazánkat. Bár a végül elkészült mozi fogadtatása kissé vegyesen alakult, az vitathatatlan, hogy nagyon jó volt látni az eredeti alkotók, Denis Villeneuve rendező és Harrison Ford visszatérését a Blade Runner disztópikus valóságához. Ha az első film hangulatát, színeit, sztoriját értékelted, ez sem fog csalódást okozni, sőt, a nagyobb látvány, illetve Ana de Armas és Ryan Gosling érzékeny játéka abszolút hozzátesz az élményhez. Apple TV+ – megint.

Ezt is olvasd el:

Az összes Superman: ez a 14 színész játszotta filmvásznon és tévében

×