Megvizsgálta a Mozilla, hogy a legismertebb randiappok hogyan teljesítenek, ha a felhasználók adatvédelméről van szó. Hát, nagyon nem jól.

Gábor János

2024.04.25. – A megvizsgált 25 randiapp között a Mozilla csupán kettő olyat talált, ami ellen sem adathasználati, sem adatfelügyeleti, sem pedig nyomkövetési szempontból nem tud kifogást emelni. Ezek a Magyarországon szinte ismeretlen lex és happn. Akadt egy harmadik, az eharmony, ami csak adathasználat alapján volt enyhén kifogásolható, de a maradék 22-t, köztük a jól ismert és itthon is népszerű badoo-t, illetve Tindert potenciálisan veszélyesnek minősítették („Privacy not included”). Utóbbi csak a biztonsági protokollja alapján bizonyult elfogadhatónak, ám

adathasználat és -felügyelet, valamint nyomkövetés szerint megbukott a böngésző vállalat tesztelésén.

A legkevésbé biztonságos négy alkalmazás egyébként a CoffeeMeetsBagel, a Black People Meet, az Ourtime és a Grindr, aminek izmos botránya is akadt nemrég: a The Washington Post szerint egy katolikus csoport a saját tagjainak adatait tudta tőlük megvenni, majd megfigyelésre használni.

A randiappok gátlás nélkül eladhatják az adataidat

A Mozilla riportja hangsúlyozza: a vizsgált appok 80 százaléka megoszthatja, vagy értékesítheti a userek adatait hirdetési célra, a Bumble meg eléggé zavaros adatvédelmi záradékokkal rendelkezik, így esetében szintén valószínűsítették, hogy eladja harmadik félnek a felhasználói adatokat. Ha mindez nem lenne elég, a randiappok már jórészt mesterséges intelligenciát használnak az algoritmusok összehangolására. A generatív AI megjelenésével a kutatók nem bíznak abban, hogy a társkereső alkalmazások elegendő védelmet nyújtanak a felhasználók adataira nézve. A Mozilla adatvédelmi kutatója, Misha Rykov szerint mivel a társkereső alkalmazások egyre több adatot gyűjtenek, kötelességük oltalmazni ezeket az adatokat.

„Ahhoz, hogy erősebb párosításokat jöjjenek ki, a felhasználóknak meggyőző profilokat kell írniuk, és ez számos érdeklődési kör, illetve személyiségvonás, valamint képek és videók megosztásával jár. Az egész élmény nagyban függ attól, hogy az emberek mennyi információt adnak ki magukról” – magyarázta Rykov.

Ezt is olvasd el:

Mit kezdenek az ellopott adataiddal a hackerek?

×