Megvenni és játszani (még?) nem tudod a Switches Grand Theft Auto V-öt, de elfutni elfut a hibrid konzolon.


Bódi Dániel

2024.04.21. – Igazából az a furcsa, vagy inkább meglepő, hogy az elmúlt 10 évben egyetlen egyszer sem vetődött fel a Rockstar fejlesztőiben, esetleg a Take Two kiadó hírhedten pénzéhes vezetőiben egy Grand Theft Auto V Nintendo Switches kiadás. Hogy nagy sikere volna, az nem kérdés, hisz a mai napig milliók játsszák és veszik a GTA V-öt, aminek bárhová hordozható verziója nemcsak, hogy jól fogyna Switchen, de talán még a hibrid konzol eladásait is megdobná. Az sem lehet kifogás, hogy nem bírna el vele az amúgy elég gyengécske vas, hiszen a játék eredetileg még Xbox 360-PS3 párosra jelent meg.

De hiába az érvek, mára már elég biztosak lehetünk benne, hogy hivatalos úton nem fogják kiadni a GTA V-öt Switchre. Egyrészt, mert a gép megjelenése eltelt 7 évben bőven lett volna rá lehetőség, helyette inkább a III, a Vice City és a San Andreas borzalmas felújításával szöszöltek, másrészt pedig hamarosan érkezik a Switch utódja, így most már okafogyott a Rockstarnak a régi géppel foglalkoznia. Ha tervben is van egy ilyen kiadás, az sokkal valószínűbb már az erősebb Nintendo-konzolra fog megjelenni. Ha, ugye!

Igen ám, csakhogy decemberben kiszivárogtatták (ki-ki, ellopták) a GTA V forráskódját, amire azonnal rá is vetették magukat (a csalásgyártók helyett) a modderek, köztük is a Superstar South közösség, akik hónapok óta egyetlen dolgon ügyködnek: természetesen a GTA V Switch-portján. Az első próbálkozások nyilván elég suták voltak (pl. már a betöltés előtt összeomlott a program), mostanra viszont szintet léptek:

játszható a GTA V prológusa Switchen.

A teljes játékhoz képest a prológus 20 perce (és lehet sokat is mondtam) meglehetősen kevésnek tűnik, pláne, hogy még az is eléggé rosszul fut, de a tény, hogy a játék nem a fejlesztőknek köszönhetően, hanem a forráskódot megfejtegetve, azt módosítgatva sikerült elindítani a GTA V-öt egy kézikonzol módban futó Switchen, az elismerésre méltó teljesítmény. Sőt, határtalan jóstehetségem révén, kezem üveggömbömre helyezve azt is megmondom jó előre, hogy könnyen lehet olyan pillanat, amikor már nem csak a prológussal, hanem a teljes nyílt világgal jól el fog boldogulni a Switch. Elvégre Xbox 360-os is meglepődtünk anno, mégis működött.

Odáig viszont még hosszú az út: előre nem látható technikai problémák is jelentkezhetnek, amik akár zsákutcába vihetik a projektet, vagy a Take Two olykor-olykor túlbuzgó ügyvédeit ismervén akár még azelőtt lelövik jogi úton, mielőtt egyáltalán eljutnának oda. Ha pedig valóban terveznek egy Switch-kiadást, akkor ez nagyon könnyen előfordulhat.

De itt a bizonyíték, hogy működhet a dolog:

Ezt is olvasd el:

4 remek videojáték, amit már sehol sem tudsz megvenni | 2.

×