Miután a Grand Theft Auto 5 teljes forráskódja felkerült az internetre, a modderek igen potom áron szerezhették meg. Többet ért volna?

2024.03.05. – Ami azt illeti, a Rockstart igen sok csapás érte az elmúlt években, de szerencsére semmi sem tántorítja el. A GTA VI gőzerővel készül, és úgy tűnik, még az sem kavart be nagyon, hogy több hacker-támadás is érte a stúdiót. Pedig gond volt bőven: 2022 végén egy hackercsoport több órányi korai GTA VI képet és videót töltött fel az internetre. Alig egy évre rá jött a hír, hogy a GTA V szervereit is támadás érte, 2023 végén bizony a teljes játék forráskódja felkerült az internetre, több tucat másik fejlesztői dokumentum mellett. Akkor azonban sokak figyelmét elkerülhette egy érdekes esemény, ami mindenképp említésre méltó.

A GTA 5 forráskódjának feltöltése előtt eladták a GTA moddereknek, nevetségesen alacsony áron.

Mennyiért?

Az Twitteren keringő, kiszivárgott üzenetek szerint úgy tűnik, a GTA V forráskódját moddereknek ajánlották fel megvételre, amit egy csoport körülbelül 2000 dollárért vett meg. Ez nagyjából 730 ezer forint. Amint az kiderült, a csoport egyik tagja aztán ezt megpróbálta némi haszon reményében továbbadni, de nem talált senkit, aki megvette volna. Még akkor sem, amikor már a vételárért is oda adta volna. Ezért úgy döntött: az egész mehet fel az internetre, teljesen ingyen.

Miért nevetséges az ár?

Nos, a Grand Theft Auto 5 minden idők második legkelendőbb videojátéka, 2013-as debütálása óta több mint 190 millió darabot adtak el belőle. A GTA 5 és az Online jóval több mint 7 milliárd dolláros bevételt hozott a Rockstar Games-nek az elmúlt évtizedben. Az, hogy a rekordot döntögető játék forráskódját mindössze kétezer dollárért adták el, szintén nagy csapás, sőt inkább sértő lehet a Rockstar Games és a Take-Two számára. Annak ellenére, hogy a cég viszonylag lazán kezeli az single kampány modjait, könnyen lehet, hogy ezzel túl messzire mentek a modderek.

Nyilvánvaló, hogy a GTA hackertámadások ügye még nem ért véget. Tavaly év végén jött a hír, hogy a GTA 6 szivárogtató élethosszig tartó börtönbüntetést kapott. Közben arról is szólnak pletykák, hogy a Rockstar a jövőben szeretné saját kezébe venni az RP világát, ahelyett, hogy egy rajongói kezdeményezés lenne. Meglátjuk, hogy az ilyen helyzeteket hogyan kezeli a jövőben a csapat, mert abban biztosak lehetnek, hogy továbbra is célpontok maradnak.

Ezt láttad már?

Kiváló filmek és sorozatok érkeznek márciusban az HBO Max kínálatába

 

×