Az Apple 2020-ban megmutatta, hogy mire képes az ARM architektúra. Úgy tűnik, hogy hamarosan a Windows PC-k is átalakulhatnak.

2024.04.21. – A Qualcomm neve az elmúlt időszakban többször is felmerült az oldal hasábjain. Nem véletlenül, hiszen hatalmas lépésre készül a cég. Míg korábban leginkább mobilokban és tabletekben találkozhattunk a Snapdragon SoC egységekkel, hamarosan ez teljes mértékben megváltozhat. Az Apple 2020-ban megmutatta a többieknek, hogy bizony az ARM architektúra nem csak hogy életképes asztali, PC-s környezetben is, de a hardcore gamingen kívül talán még jobb opció is lehet, mint a jelenlegi Intel és AMD megoldások.

Egészen 2024-ig kellett azonban várni, hogy velős válasz szülessen az Apple lépésre. A Qualcomm azonban már az év elején jelezte, hogy idén korszakváltáshoz érkezhet a PC-s szegmens, első körben a hordozható gépek profitálhatnak ebből a lépésből. A Snapdragon X Elite szériával a laptopokat, miniPC-ket és tableteket céloznák meg. Ami azonban ennél is jobb hír lehet, hogy a Qualcomm állítása alapján 2x gyorsabb CPU-GPU teljesítményre készülhetünk, mint egy mai, 13. generációs Raptor Lake processzor + integrált grafikus gyorsító kombinációval.

Már áprilisban elstartolhat a Qualcomm új Snapdragon chipje?

A Snapdragon Twitter/X oldalára egy meglehetősen sejtelmes bejegyzés került fel a napokban. Az X karakter többször is feltűnik a videóban, így nem is kérdéses, hogy a Snapdragon X promóciós hadjárata folytatódik. Minden jel arra mutat, hogy április 24-én történhet meg a hivatalos, nagy leleplezés. 

A cég nem finomkodott, amikor korábban az Intellel mérte össze az erejét:

  • A Snapdragon X Elite 54 százalékkal gyorsabb egyszálas teljesítményt nyújt, mint az Intel legújabb Core Ultra 7 155H processzora. Ez úgy is felfogható, hogy azonos teljesítményt 65%-kal kevesebb erővel old meg.
  • A Snapdragon X Elite 52 százalékkal gyorsabb többszálas teljesítményt nyújt, mint az Intel legújabb Core Ultra 7 155H processzora. Ez úgy is felfogható, hogy azonos teljesítményt 60%-kal kevesebb erővel old meg.

A leleplezést követően érkezhetnek is az első termékek, szinte mindegyik nagyobb gyártó készül valamivel a műhelyben. Nem túlzás azt állítani, hogy tényleg új korszakba léphet át a PC-s iparág idén, érdemes lesz odafigyelni.

Ezt olvastad már?

Teljesen átalakulhatnak a PC-k, már nyáron elkezdődhet a folyamat

×