Az utcai üvegkalitkákat a Telekom tartja fenn, és nem véletlen, hogy a mobilok korában is szükség van rájuk. Még mindig többezer telefonfülke van.


Gábor János

2023.10.09. – Bár jóval kisebb forgalmat bonyolít, mint fénykorában, továbbra is hősiesen állja a sarat és többezer van belőle az utcákon. A telefonfülke mára teljesen feleslegesnek tűnő köztéri eszköznek tűnhet, hiszen lassan a sétáltatott kutyáknál is van mobil. Ennek ellenére üzemeltet belőle többezer darabot a Magyar Telekom.

De minek ennyi telefonfülke?

A Kisalföld utánajárt, és kiderült, nagyon is fontos kérdés a telefonfülkék utcai jelenléte. Annak ellenére van belőlük országos szinten még mindig 4389 darab, hogy elég drága fenntartani őket. A cikk szerint a Telekom 350 millió forintot fizet azért, hogy még mindig legyenek az utcákon telefonfülkék, amelyek minden egyes darabja 10 órányi hívást bonyolított havonta, akkor, amikor még szinte senkinek a zsebében nem lapult mobil. Ez a ’90-es években mért átlag 2010-re alig több mint 90, mára pedig 20 percre esett vissza.

Ez azonban nagyon fontos 20 perc.

A telefonfülkék mindegyikéből havonta átlagosan egyszer segélyhívást bonyolítanak le. Szó szerint életbe vágóan fontos tehát, hogy legyen elérhető utcai készülék. Kincset jelent továbbá rászorulóknak, vagy önálló keresettel nem rendelkező fiataloknak, akik nem mindig tudják feltölteni a mobilegyenleget. A fenntartásuk ezen felül kötelező feladat is a Telekomnak, hiszen a Nemzeti Média- és hírközlési Hatóság írta elő, hogy minden háromezer főnél kisebb lélekszámú településen legalább egy nyilvános állomást, továbbá minden megkezdett háromezer fő után további 1-1-et kell működtetni.

Ahogy a kihasználtságuk folyamatosan csökken, a működtetésük költsége (illetve a rongálások, szennyezések száma) egyre magasabb. A telefonfülkék ezért egyre jobban kikopnak az utcaképekből. Budapesten tavaly 400, vidéken 50 fülkét szereltek le.

Ezt is olvasd el:

Vajon tényleg egy szimulációban élünk? – A „valóság” csak egy Mátrix?

×