Ha te is azok közé tartozol, akik úgy használják a Windows rendszert, hogy az nincs aktiválva, ne lepődj meg, ha egy-két dolog nem működik majd.

2024.04.18. – Biztos vagyok benne, hogy számtalan olyan Windows felhasználó van, aki valamilyen oknál fogva nem aktiválta megfelelő kulccsal a rendszert, mert jól van az úgy. Valóban, a legtöbb dolog így is használható, azt pedig, hogy a Microsoft OP-rendszere néha nyivákol a kulcs miatt, el lehet viselni. Nem árt azonban tudni, hogy a Microsoft a jövőben igyekszik majd egyre jobban korlátozni azokat, akik nem aktiválják a rendszert. Persze most még nem olyan drasztikusan, mint amennyire lehetne. Ahogy azt a PCFórum is említi: az aktiválatlan Windows rendszerek használói már most  is korlátosan tudják például személyre szabni az asztalt. Az új korlátozások pedig most az Edge böngészőre vonatkoznak.

Mi nem működik majd?

Amióta a Microsoft bevezette a Windows 10-et, azóta van lehetőségünk arra, hogy akkor is telepítsük a rendszert a gépre, amennyiben nincs licence kulcsunk hozzá. Ez azonban némi korlátozással jár, legtöbbször olyanokkal, amik nem létfontosságúak. A korlátozásokat most kibővítik az Edge böngészőre is, ami egyelőre megnyugtató lépés. Tekintve, hogy nem sokan használják az Edge böngészőt.

Egy friss jelentés szerint tehát azok, akik aktiválatlan Windows-t használnak, valamikor május közepétől nem fér hozzá a böngésző beállításaihoz. Ahhoz tehát, hogy bármit is módosítsunk az Edge-ben, kénytelenek leszünk aktiválni a rendszert. Megértem azokat, akik most mosolyognak, hiszen a dolog egyszerűen kezelhető, ha egy másik böngészőt indítunk el. Mindez azonban annak az első jele lehet, hogy a Microsoft erősen gondolkozik további szigorításokon, ami miatt egyre nehezebben tudjuk elkerülni, hogy fizessünk az operációs rendszerért.

Miért baj, ha nem aktiválod a Windows-t?

Az aktiválatlan Windows használatának tucatnyi veszélye van. Például lemaradsz a létfontosságú biztonsági frissítésekről, így jobban ki leszel téve a vírusoknak és kibertámodásoknak. A rendszer könnyű célponttá válik a hackerek számára. Korlátozásokkal és problémákkal találkozol majd, amik folyton megnehezítik a dolgod, és idegesítők. Néhány nem aktivált Win verziót manipulálhatnak, ami teljesítményproblémákhoz és instabilitáshoz vezethet. A rendszer lelassulhat és váratlanul összeomolhat. Érdemes tehát aktiválni a Windows egy termékkulccsal.

Ezt láttad már?

A 9 legfalloutosabb Fallout-utalás a Fallout 1. évadából

×