Kazalban állnak körülötted az adattárolók? Ettől a hordozható csodától biztosan elmorzsolsz majd egy könnycseppet a szemed sarkában.

Gábor János

2024.04.16. – A ma ismert talán legnagyobb hordozható tárhelyet piacra dobó Western Digital eleve különböző tárolási megoldások, különösen merevlemezek és SSD-k gyártásáról ismert, de most úgy tűnik, sikeresen felülmúlták önmagukat. Az új „Ultrastar Transporter, Edge Storage” nevű termékük hatalmas, 368 TB-os NVMe flash tárolókapacitással bír, ami így olyan, mint egy útközben, például egy reptéren is magad után húzható adatközpont.

A közepes méretű bőrönd kétportos 200GbE ethernet portokkal rendelkezik, és a Western Digital olyan nagy teljesítményű szerverként pozícionálja, amit különböző vállalkozások és szervezetek adatközpontokban állíthatnak fel. A 30 kilós tömeg persze nagy, de határozottan hordozható, ami főleg ahhoz képest nagy szó, hogy több száz terabájtnyi adatot lehet rajta tárolni.

A termékleírás alapján nem mezei felhasználókat céloznak vele – ennek megfelelően az árát sem plakátolják ki. Mint írják, „azok a szervezetek, amelyek birtokolják, akkor is képesek adatközponti vagy felhőszerű tárolási szolgáltatásokat igénybe venni, amikor a hálózati kapcsolat a költségek vagy a rossz kapcsolódási lehetőségek miatt esetleg nem valósítható meg”.

Óriási a bőrönd méretű tárhely

Az adattárolók bajnoka tartós, bőröndszerűen hordozható kiszerelést kapott, de a leginkább lenyűgöző része nyilván a hatalmas, 368 TB-os NVMe flash-meghajtó. A Western Digital „Ultrastar Transporter, Edge Storage” eszköze 12 magos Intel Ice Lake Xeon 4310 CPU-val, 128 GB DDR4 RDIMM memóriával, 1300 W-os Titanium tápegységgel és két darab 2 TB-os SN740 NVMe SSD-vel rendelkezik Raid 1-ben, ami a fő rendszertároló. Onnan a fent említett kétportos 200GbE ethernet portok, egy VGA port és egy csomó PCIe Gen4 foglalat enged hozzáférést a 368 TB-os SSD-tárhelyhez.

Bár lenyűgöző eszköz, nem számítunk rá, hogy a professzionális ipari szegmenseken kívül máshol is használják majd. Nyilván ritka lesz, mint a fehér holló, de remekül jelezhet egyfajta tendenciát a jövőre nézve: jó eséllyel jelennek majd meg belőle kisebb, elérhető árú, lakossági verziók.

Ezt is olvasd el:

AMD RX 7900 GRE vs. Nvidia RTX 4070 Super – Melyik VGA-t válasszuk?

×