Bárcsak poén volna, de egy embert valószínűleg börtönbe fognak zárni, mert egy Pokémon játék mentéseibe mókolt bele.


Bódi Dániel

2024.04.12. – Olyan gengsztert fogott a japán rendőrség, mint a világ ezen féltekén soha, és előrebocsátom, hogy soha nem is fog. Nem, nem egy több hektáros kriptofarmot üzemeltető adócsaló, nem, nem egy drogkartell vezetője, nem, nem egy több éve kergetett sorozatgyilkos/bérgyilkos, és nem, nem egy korrupt politikus, aki ügyészségi iratokba piszkál bele.

Japán legújabb várományos börtöntölteléke Pokémon Violet mentésekkel üzérkedett.

Ez a valóság, és nem én ettem varázsgombát: az NHK News japán hírportál szerint egy 36 éves férfi tulajdonképpen abból élt, hogy belepiszkált a Pokémon Violet címú játék mentéseibe, hogy a játék fájljait-adatait, úgy a játékbeli haladást tetszőlegesen módosítsa. Az elvetemült bűnöző állítólag egyedi megrendeléseket is tudott szállítani: csak megírták neki, hogy a vevőnek milyen pokémonra van szüksége, és ő máris nekiállt a munkának, majd nem sokkal később már fel is töltötte egy online piactérre, ahol fizetni lehetett érte.

Sokáig mondjuk nem űzte a szakmát: 2022 decembere és 2023 márciusa között bonyolított ilyen veszélyes üzleteket, melyekkel eladásonként körülbelül 13.000 jent, nagyjából 31.000 forintot keresett. Hogy pontosan mekkora busás vagyonra tett szert mindebből, azt nem tudni, de a rendőröknek a megélhetési nehézségeivel magyarázta rémtettét. A sztori számára viszont nem ér ennyire vicces véget: a szigetországban a 2019-es tisztességtelen verseny megelőzéséről szóló törvény beiktatása óta halálosan komolyan veszik az ilyet, így a pokémonjáték mentéseibe való belepiszkálásért akár 5 évig terjedő letöltendő börtönbüntetést is kaphat a bíróságon, ami, ha szerencséje van, akkor a japán jogszabályoknak úgyszintén megfelelve inkább 5 millió jenre, kábé 12 millió forintra bünteti.

Ezt is olvasd el:

30 év alatt miért nem készült film vagy sorozat a világ legjobb képregényéből?

×