Megejtették a 2023-as év legkiemelkedőbb játékait díjazó BAFTA-gálát, ahol nem túl nagy meglepetésre a Baldur’s Gate 3 volt a legnagyobb győztes.


Bódi Dániel

2024.04.12. – Az este folyamán megtartották a 20. BAFTA Games Awards-gálát, ahol az elmúlt esztendő legkiemelkedőbb videojátékait díjazták. Sok meglepetés azonban nem történt: a Baldur’s Gate 3 ismét tarolt, ami 18 kategóriából összesen 5 díjat kapott. Emellett remekelt a finn Remedy legújabb alkotása, az Alan Wake 2, ami a Super Mario Bros. Wonderrel együtt két kitüntetést kapott.

A nagyobb kaliberű címek mellett viszont nagy figyelem irányult az indie játékokra is, különösképp a perspektivikus puzzle műfaját alaposan feldobó Viewfinderre, de díjat vehetett át a természetvédelemre fókuszáló Tchia, a főzős játékba öltött kulturális dráma Venba, valamint a különböző felfedezős és kalandjáték elemeket vegyítő Dave the Diver. A Microsoft és a Sony saját gyártású címei közül egyet-egyet tüntettek ki: az eredetileg csak Xboxra és PC-re megjelent, de már PS-en is játszható Hi-Fi Rusht, valamint a Spider-Man 2-t, míg a Nintendo két csodás játékával emelkedett ki közülük.

Pedig a Spider-Man 2-t 7 kategóriában is jelölték, ennek ellenére azonban csak egyetlen egyben tudott kiemelkedni. De a legnagyobb vesztes nem is az Insomniac Games játéka volt, hanem a Hogwarts Legacy, ami mindösszesen 2 kategóriára tudta felírni magát, de egyikben sem tudott nyerni. Ezzel szemben még az EA ugyancsak díjtalanul maradt Star Wars-játéka, a Jedi: Survivor is büszkébben távozhatott, ami 6 kategóriában mérettette meg magát sikertelenül.

Íme 20. BAFTA-gála nyerteseinek listája:

Legjobb játék: Baldur’s Gate 3
Közönségdíj: Baldur’s Gate 3
Legjobb narratíva: Baldur’s Gate 3
Legjobb zene: Baldur’s Gate 3
Legjobb hang: Alan Wake 2
Legjobb művészeti eredmény: Alan Wake 2
Technikai eredmény: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Legjobb multiplayer: Super Mario Bros. Wonder
Legjobb családi játék: Super Mario Bros. Wonder
Legjobb brit játék: Viewfinder
Legjobb új IP: Viewfinder
Több, mint szórakozás: Tchia
Legjobb új játék: Venba
Legjobb folyamatosan frissülő játék: Cyberpunk 2077
Legjobb dizájn: Dave the Diver
Legjobb animáció: Hi-Fi Rush
Legjobb főszereplő: Nadji Jeter, mint Miles Morales a Marvel’s Spider-Man 2-ben
Legjobb mellékszereplő: Andrew Wincott, mint Raphael a Baldur’s Gate 3-ban

Számodra melyik volt 2023 legjobb játéka?

Ezt is olvasd el:

MINDEN, amit tudnod kell a Falloutról, mielőtt és miután elindítod a sorozatot

×