Az Intel vizsgálatot indított a 13. és 14. generációs CPU-kkal kapcsolatban, mivel a vásárlók állítólag tömegesen küldik vissza a chipeket.

2024.04.09. – Úgy tűnik, hogy olyan probléma ütötte fel a fejét, amit érdemes tudni azoknak, akiknek a gépében régóta kap helyet Intel processzor. Friss hírek szerint az Intel vizsgálatot indított, miután kiderült, hogy a 13. és 14. generációs CPU-k komoly teljesítményproblémákkal küzdenek, különösen a videojátékok terén. Ha minden igaz, játékosok ezreit érinti a gond, ami összeomlásokhoz és teljesítményproblémákhoz vezet a játékokban.

Intel 13. és 14. GEN

Miután valóban sokan jelezték, hogy gond van a procikkal, megértjük azokat a játékosokat, akiknek elegük van az Intelből. Bár a problémák csak nemrég kerültek reflektorfénybe, az Intel 13. generációs CPU-inak játékokban tapasztalható instabilitásáról már 2022-ben is lehetett hallani, amikor a chipeket eredetileg piacra dobták. Néhány hónappal a chipek megjelenése után érkeztek is a negatív tapasztaltok a fórumokon, de akkor még nem állt rendelkezésre semmilyen meggyőző bizonyíték, hogy mi okozza a gondot.

A 14. generációs CPU-k megjelenésével a problémák szembetűnőbbé váltak, ami arra késztette a tech-közösséget, hogy megnézzék: a probléma szoftver- vagy hardveroldalon van? Néhány napon belül világossá vált, hogy mindkettő egyszerre igaz. Az Intel 13. és 14. generációs Core i9 CPU-k esetében a legdurvább a helyzet. Ezek a chipek a legmagasabb órajellel és a legmagasabb energiafogyasztással rendelkeznek az eddig megjelent processzorok közül, ráadásul túl forrón működnek. Többször volt látható az Intel a hivatalos weboldalán, hogy módosították a chipek órajelét. A túlzott feszültség és teljesítmény, amit ezekbe a CPU-kba pumpálnak, idővel súlyos szilíciumromláshoz vezet, hacsak nincs mellette egy csúcskategóriás hűtő.

Az egyik leggyakoribb probléma, amit ezeknél a chipeknél játék közben tapasztalnak, az „elfogyott a videomemória” üzenet, jellemzően az Unreal Engine alatt futó játékok esetében. Bár ez az üzenet azt a látszatot keltheti, mintha a probléma a GPU-val lenne, a Wccftech szerint nem így van. Ha Intel Core i9-13900K vagy 14900K processzorod van, és ilyen üzenetet kapsz, az alaplapon teljesítménykorlátokat kell beállítani, hogy elkerüld.

Tömegével küldik vissza a chipeket

Ezek a problémák arra késztették a dél-koreai játékosokat, hogy visszaküldjék a chipeket az Intelnek, vagy lecserélik őket egy alternatívára, például AMD Ryzenre. Több PC-gyártó szerint a játékosok visszaviszik a PC-ket, ami miatt nyilván veszteséget szenvednek el. A hírek szerint naponta több mint 10 gamer küldi vissza az Intel 13. és 14. generációs CPU-t vagy PC-t, arra hivatkozva, hogy nem futnak jól a játékok. A ZDNet Koreának adott válaszában az Intel kijelentette, hogy tisztában van a problémával, és vizsgálják az ügyet. Bár ez valószínűleg már túl késő, ha a játékosok már viszik vissza a CPU-kat.

Szakértől szerint most a legjobb, ha egyelőre a Core i5 vagy Core i7 modelleknél maradunk, vagy az AMD Ryzent választjuk, amíg az Intel nem tudja kijavítani a stabilitási problémáit Core i9-nél. Ezek a chipek több mint 500 dollárba kerülnek, és gyakran „a legjobb gamer CPU-ként” emlegetik őket, de ilyen rossz játékélmény mellett nehéz ajánlani őket.

Ezt láttad már?

Ezzel a 22 remek játékkal most teljesen ingyen játszhatsz a Steamen

×