A Nippon Anime és Filmkultúra Egyesület közzé tett egy jelentést, amiben az anime iparban dolgozókat kérdezték a munkaviszonyaikról.

2024.04.08. – A Nippon Anime és Filmkultúra Egyesület közzé tett egy jelentést egy kérdőív eredményeiről, amiben a munkatársak arról kérdezték, mennyi ideig dolgoznak rendszeresen, és mennyire fizetik meg nekik. A következtetések rávilágítottak az animesorozatok és animefilmek továbbra is kemény munkakörülményeire, ami viszont még meglepőbb, hogy a megkérdezettek többsége továbbra is az iparágban tervez maradni.

Nem túl rózsás a helyzet

A válaszok szerint az átlag órabér 600 és 800 jen között, azaz 1600 és 1800 forint között mozog. persze előfordul, hogy ez a szám „megszalad” és 1100 jen között is lehet keresni az iparágban, ami több mint 2500 forint óránként. Eközben 225 óra a havi ledolgozott munkaórák átlaga, néhányan pedig 300 óránál is többet dolgoznak havonta a beérkezett válaszok szerint. Valamivel több mint 30%-uk napi 10 órát vagy többet dolgozik, és több mint fele nyilatkozott úgy, hogy havonta körülbelül hat szabadnapja van. Az eredmények azt sugallják, hogy az idősebb munkavállalók bére emelkedik, de állandóan a japán átlag alatt marad, méghozzá jelentős különbséggel.

anime

Ami a munkakörülményeket illeti, több mint 65%-uk nyilatkozott úgy, hogy tapasztalt már valamilyen zaklatást, és több mint 85%-uk azt válaszolta, hogy látott vagy hallott zaklatást. A válaszadók kevesebb mint 27%-a nyilatkozott úgy, hogy jelentette ezeket a visszaéléseket. A NAFCA összefoglalója pedig hozzátette, hogy a válaszadók nem tudták pontosan, kihez forduljanak, vagy nem hittek abban, hogy a problémákat megoldhatják, vagy megoldják. Kiderült, hogy a teljes munkaidős szerződéssel rendelkezők több órát dolgoznak kevesebb fizetéssel, mint a szabadúszók. Ami valamivel pozitívabb téma, a férfiak és a nők közötti fizetésbeli különbségek szignifikánsan csökkentek az elmúlt években, jelenleg már alig tapasztalható különbség.

Érdekes, hogy a visszajelzések szerint még mindig kizsigerelik azokat, akik az anime iparágban dolgoznak, holott egyre népszerűbb a műfaj a világon. Már nem feltétlenül nevezhető árnyékban meghúzódó kategóriának az animét. Hollywood is egyre sűrűbben játszik el a gondolattal, hogy adaptál egy ilyen történetet, a Netflix One Piece adaptációja után például elkezdtek arról pletykálni, hogy a Narutóból is készülhet élőszereplős nyugati változat. Sőt, a legutóbbi Oscar-gálán pont egy animefilmet, A fiú és a szürke gém-et választották a legjobb animációs filmnek.

Ezt olvastad már?

Ezzel a 22 remek játékkal most teljesen ingyen játszhatsz a Steamen

×