Eszméletlenül praktikus funkciót készül hozzáadni az Android rendszerhez a Google. Gombnyomásnyi távolságra kerül a hívószám-azonosítás.

Gábor János

2024.04.08. – A világot nem váltja meg, nagyon egyszerű elven működik, mégis hiánypótló az a funkció, ami hamarosan megjelenhet Android telefonokon. Ha Téged is rendszeresen zavarba ejtenek az ismeretlen számról érkező hívások, mert nem tudhatod, hogy kéretlen telemarketing, csalók vagy mégis mi a bánat vár a vonal túlsó végén, szólunk: rövidesen olyan lehetőség jelenhet meg a híváslistában, amivel egy pillanat műve lesz többet megtudni a telefonálóról.

Nem új dolog, csak jobb így

A Google megoldása igazából azon a megoldáson nyugszik, amit a legtöbben ma is alkalmazunk, ha gyanús szám tűnik fel a kijelzőn: hagyjuk végig csengeni, majd rákeresünk a számra, mielőtt visszahívnánk. Ugyanígy járunk el, ha nem sikerült zöld ágra vergődni a másik féllel, mert az idegen nyelven beszélt vagy erősen valószínű, hogy hantázott, egy termék eladása, esetleg puszta időhúzás végett. Ilyenkor szintén indul a keresgélés a neten, hogy kinek, milyen tapasztalatai vannak a telefonszám tulajdonosával kapcsolatban. Ezt másolgatással vagy átgépeléssel bajlódva csináljuk, de rövidesen elérhetőbbé és pontosabbá válhat – osztotta meg AssembleDebug az X-en. A sokszorosan bizonyított, Google fejlesztésekre vadászó adatbányász egy Pixel telefonban akadta rá az Android rendszerű készülékekre várhatóan széles körben ráköltöző opcióra.

A híváslistában minden szám alatt megjelenő menüben a Hozzáadás, az Üzenet és az Előzmények mellett feltűnt a Lookup (nagyjából: rákeresés) gomb is, ami koppintásnyi közelségbe hozza a számkeresést a neten. A blogger szerint ezt a funkciót egy új felhasználói felület részeként tesztelik, a hívóalkalmazás Béta verziójában. Mindez szép és jó (tényleg az), viszont fontos megjegyezni, hogy ha meg is kapod Android rendszerű telefonokra, a privát számokat továbbra sem lehet majd azonosítani vele. Arra viszont csodás lesz, hogy megkímél a hívószám oda-visszamásolgatásától és a böngésző manuális nyitogatásától. Piros pontot érő praktika.

És ezt olvastad már?

8 szanaszét cenzúrázott, mégis isteni videojáték az elmúlt 20 évből

×