A Microsoft a Windows 11-ben több, évek óta megszokott dolgon is változtatott. A felhasználók ezt igyekeztek formálni, ám a cég nem hagyja magát.

2024.04.08. – A Windows 11 első, hivatalos verziója 2021 októberében jelent meg. Sokáig a Microsoft is úgy gondolta, hogy a Windows 10 lehet az utolsó verzió, ám hamar kiderült, hogy ez ebben a formában nem valósulhat meg. A 11-es verzió megjelenése azonban nem volt indulatoktól mentes. A Microsoft jócskán emelt a hardveres követelményeken, a Secureboot és TPM 2.0 meglétét is megköveteli a rendszer. Ezekre azért volt szükség, hogy minőségi fejlődésen mehessen keresztül a rendszer. Ha továbbra is támogatnak 15, 20 éves hardvereket, akkor bizony nincs sok tér az ugrásra.

Szintén több szintű, látható fejlődésen ment keresztül az operációs rendszer kinézete is. A Windows 11 új tálcával és Start Menüvel jelentkezett. Alapértelmezett állapotban a tálca közepére kerülnek az ikonok, hasonlóan a Mac OS dockjához. Természetesen ezen lehet állítani, ám sokaknak ez sem volt elég. Ekkor léptek színre a különböző segédprogramok, melyekkel a Start menüt, az Intézőt és a többi átalakított funkciót is Windows 10-es szintekre lehetett visszaállítani. Úgy tűnik azonban, hogy ez sem igazán tetszett a Microsoft szakembereinek.

A Microsoft megelégelte a Windows 11-et átalakító programokat, érkeznek is az első tiltások

Ezen programok sorát erősítette a StartAllBack és az ExplorerPatcher is. Az elmúlt években felhasználók ezrei telepítették fel ezeket a Windows 11-es számítógépekre, hogy a rendszer valós vagy vélt, felhasználói felületet érintő hibáit javítsák. A telepítésük nem tért el a szokványos alkalmazásokétól, azaz nemes egyszerűséggel egy .exe fájlt kellett futtatni.

A felhasználók azonban az elmúlt időszakban észrevették, hogy a fentebb is említett programok telepítését, futtatását gátolja a Windows 11. A rendszer és a Microsoft ezt azzal indokolja, hogy az ilyen jellegű programok gyakran fagyásokat, teljesítménybeli problémákat okozhatnak. Nem utolsó sorban pedig természetesen a rendszer biztonságát is veszélyeztetik. Természetesen a tiltás ilyen-olyan módokon kikerülhető, ám az átlagfelhasználók jelentős részénél hatásos lehet a Windows 11 ilyen jellegű figyelmeztetése. Fontos kiemelni, hogy a Microsoft maga is folyamatosan emel át funkciókat a fentebb említett programokból, ám úgy tűnik, hogy nem akarnak konkurenciát.

Forrás: PCFórum

Ezt láttad már?

Ezzel a 22 remek játékkal most teljesen ingyen játszhatsz a Steamen

×