Manapság szinte minden PC komponens rendelkezik RGB változattal. Úgy tűnik, hogy nem várt jelenséget is magával hozhatnak a fények.

2024.04.07. – Míg egykor csak néhány periféria kiváltsága volt az RGB világítás, addig manapság már szinte minden PC komponens esetében elérhető opció. Az RGB legjobb tulajdonsága, hogy vezérelhető is, azaz a felhasználó teljesen személyre szabhatja a fényeket. Csupa piros fényt szeretnél a gépházban? Egy kattintás. Változzanak inkább a CPU hőmérséklet tükrében a színek? Az is megoldható. Manapság bizony a lehetőségek tárháza kitágult, legyen szó a szoftveres oldalról vagy épp a komponensekre szerelt RGB ledekről.

A belépő kategóriákon kívül szinte garantált RGB világítást találunk az alaplapokon, a videokártyákon is. Manapság már az sem nagyon feláras, ha fényárban úszó memóriamodulokat szeretnénk a gépbe pakolni. A ventilátorokról, CPU hűtőkről nem is beszélve, ahol szintén már alapvető az, hogy vezérelni lehessen a világításukat. Úgy tűnik azonban, hogy nem várt problémákat is magával hozhat, ha valaki a memóriák terén sem elégedik meg a sima stickekkel. A Reddit felületén az elmúlt napokban két különös történet is napvilágot látott, tehát még csak nem is egyedi hibáról beszélhetünk.

Örök életre nyomot hagynak a videokártyákban az RGB RAM-ok

A fenti montázs bal oldalán azt figyelhetjük meg, hogy az RGB memóriák milyen fényt vetnek a videokártya hátlapjára. Ezzel nincs is semmi gond első ránézésre, ám, ha a jobb oldali képet is megvizsgáljuk, akkor jól látható, hogy a fém lemezen bizony nyomott hagyhatnak a memóriák, éppen ott, ahol a fényük rávetül a backplate lemezre. Szó szerint beleégetik magukat a fémbe. Oké, de hogy történhet ez meg?

Alapvetően kétféle teóriával állt elő a közösség. Először a hőre gyanakodott mindenki, ám abban az esetben sokkal-sokkal több hasonló esettel kellene találkozni, ráadásul a gyors, PCIe 4.0/5.0 SSD-knek is roncsolniuk kellene a videokártya felületét. Sokkal valószínűbb, hogy a RAM-ok RGB nem túl kifinomult LED-jei UV fényt is kibocsájtanak, mely ilyen módon szó szerint beleégetheti magát a szintén nem túl jó minőségben kezelt és festett videokártya hátlapba. Rengeteg kérdést felvet a jelenség, remélhetőleg hamarosan igazolt magyarázatot is kaphat a közösség és az érintettek.

Forrás: Videocardz / Reddit, Reddit

Ezt láttad már?

Íme a PC-történelem 4 legborzalmasabb, semmire se való videokártyája

 

×