Tiltakoznak az AI ellen már a fiatalabb világsztárok is – olyan nagy előadók mellé sorakoztak fel, mint az R.E.M, Sheryl Crow, vagy Stevie Wonder.

Gábor János

2024.04.06. – Óriási a cirkusz a zenegeneráló AI-k miatt, hiszen azokat – a szöveg- és képalkotó mesterséges intelligenciákkal teljesen megegyező módon – humán művészek korábbi műveivel tanítják be a feladatokra. A folyamatnak óhatatlan velejárója, hogy az alkotók felfedezik az AI-dallamokban a saját a szellemi tulajdonukat, és a szerzői jogi törvények hiányos rendelkezései miatt tudják, hogy anyagi veszteség is éri őket, hiszen a kutya nem fizet azért, hogy a műveik egyes elemeit az AI új zene készítéséhez használta. Ha mindez nem lenne elég, még ott van a jövőjük is, ami egyáltalán nem biztosított, ha a különböző generatív AI-k lerabolják a zenei piacot.

Az AI-gyártó és üzemeltető vállalatok gyakorlata ellen immár több mint 200 művész tiltakozik, az amerikai Artist Rights Alliance-en keresztül. A jogvédő szervezet nyílt levele alatt az évtizedek óta alkotó óriásokon (Wondertől az R.E.M-en át Jon Bon Joviig) és kortárs sztárokon (Billie Eilish és Katy Perry mellett például az Imagine Dragons, Sam Smith, Camila Cabello vagy Jess Glynne) kívül olyan legendák hagyatékkezelői is megjelentek, mint Bob Marley és Frank Sinatra.

Óriási bajban vannak a zenészek az AI miatt

A világhírű zenészek arra szólítják fel az AI-fejlesztő cégeket, mesterséges intelligenciát alkalmazó platformokat és zenekiadókat, hogy azonnal szüntessék be a szerzői jogokat sértő gyakorlatokat. A levél szerint bár elismerik, hogy az AI támogatja a kreatív kiteljesedést, az is igaz, hogy a generatív modell az ő szellemi tulajdonukat képező zenei művekből szedi össze a tudását és teremt belőle értéket,

anélkül, hogy a hasznot lefölöző vállalatok egy petákot is fizetnének a jogdíjas művek felhasználásáért.

A művészek kifejezték aggodalmukat a mesterséges intelligencia ellenőrzés és komolyan vehető szabályozás nélküli működéséért, ami mélyrepülésbe taszítja a zeneipart, lezülleszti a szakmát és elértékteleníti a művészeti alkotásokat. A zenészeknek a tiltakozáson kívül egyelőre nincs jobb eszközük arra, hogy megállítsák a jogsértő vállalatokat, de, ha kell, elmennek a falig. Emlékezetes egyébként, hogy nem csak dalok elemeivel, hanem ismert előadók saját hangjával is csúnyán visszaéltek már generatív AI segítségével – mutat rá a HVG, példaként írva Drake-et és The Weeknd-et, akik anélkül szerepeltek a Heart On My Sleeve cím dalban, hogy egy nyikkanást is rögzítettek vagy akár csak egy hangot írtak volna hozzá.

És ezt olvastad már?

Minek nyelvet tanulni, mikor itt az AI? Még ne temesd a nyelvórákat!

×