Az alábbi tanácsok nemcsak a 30+-os gamereknek, hanem voltaképp bárkinek jobbá tehetik az életét. Csak legyenek is betartva.


Bódi Dániel

2022. 10. 21. – Annyira jó végre egy olyan világban élni, ahol nem nézik ki reflexszerűen a felnőtt embert, amiért állandó hobbijának, kedvenc szórakozási formájának a videojátékozást nevezi meg. Persze még bőven akadnak, akik a játékokkal történő időtöltést még mindig egy gyerekeknek való elfoglaltságnak tekintik, a számadatokból azért jól látszik, hogy már a film és a zeneiparnál is nagyobb ágazatról van szó. Ergo egyre többen merülnek el a videojátékok csodáiban.

A videojátékok pedig az újabb és újabb generációk felnövésével, majd szülővé válásával lesznek végül teljesen elfogadottak. Egy idő után pedig már alig lesz olyan ember a bolygón, akinek még vannak emlékei a „lesajnált” időkből. Ez a folyamat már a videojátékok megszületésekor elkezdődött, amióta több generáció is felcseperedett, ami pedig azt jelenti, hogy egyre több az idősödő, öregebb gamer.

Egyre több apuka és anyuka van szerte e széles világon, akik nemcsak az ugyancsak szórakoztató játszótéren, hanem a virtuális térben is képesek jókat mókázni a csemetéikkel. Ez pedig mindenképpen egy fantasztikus dolog, amit 30+-os gyerkőcös gamerként személyesen tudok igazolni.

Ahogyan azt is, hogy bizony az öregedő játékosoknak érdemes lehet odafigyelni néhány szignifikáns dologra, ha nem szeretnék, ha mindez a visszájára forduljon, és ha életünk végéig gondtalanul élvezni szeretnénk a játékos létet. Erre hoztunk most 5 fontos szabályt – de inkább tanácsot:

1. szabály – ülj rendesen!

Régen a nagymamák, most pedig a gamer szülők harsoghatják, hogy „húzzad ki magad fijamjányom”. A megfelelő ülésről korábban már körmöltem egy és kettő cikket is, ott bővebben olvashatsz a dologról. Ugyanakkor nagyon fontos itt is megjegyezni, hogy a megfelelő testtartás szignifikáns része a játékoknak – még ha ezt fiatalabb korunkban nem is feltétlenül éreztük.

A rossz és helytelen ülésnek ugyanis megannyi egészséget károsító hatása lehet, kezdve a banyapúptól a sérvig, melyeket 30 fölött már jóval nehezebb kiküszöbölni. Persze a legjobb megoldás a megelőzés volna, ezért ha nem akarsz konstans nyak- és hátfájással élni, és a leendő gyermekedet is kímélnéd ettől a problémától, akkor jobb, ha mielőbb hozzászoktatod magad/magatokat

Ha pedig a játék után akad 10-15 szabad perced, és van rá módod, akkor ezt az időt érdemes lehet egy könnyedebb jógával tölteni, ami kiválóan tudja kompenzálni az ülve, sokszor mozdulatlanul töltött órákat. Nem sok, csak pár perc.

2. szabály – étkezz rendesen!

Ne így!

Ha a videojáték egy állandó, rendszeres hobbid, akkor bizony nagyon fontos, hogy mellette miként étkezel. Ez nyilván azoknak nem feltétlenül lesz újdonság, akik emellett még sportolnak is, ugyanakkor egy családos, jelentősen kevesebb szabadidővel rendelkező játékos számára talán sokkal fontosabb lehet.

Az étkezés egyébként is kulcsfontosságú része az életünkre, ezért érdemes kiemelt fontossággal kezelni. Tehát ha szabadidődben sokat játszol, de keveset mozogsz, esetleg idő (vagy motiváció) hiányában egyáltalán nem edzel, akkor (IS) mindenképp oda kell figyelned a kajára.

Erre szerencsére már sok, kifejezetten az egészséges étkezéssel, életmódváltással foglalkozó portál és videós nyúlt kiváló segítséget – mint például a Három Harmad, esetleg az Éhezésmentes Karcsúság Szafival.

3. szabály – időbeosztás!

Ez a szabály már az előző kettőhöz is szorosan kapcsolódik, hiszen nem elég megfelelően étkezni, ülni vagy mozogni, ha ezeket nem tudjuk megfelelően koordinálni a hétköznapjaink során. Fontos tehát az időbeosztás, de ennél is konkrétabban a rendszer.

Ha elmúltunk 30, esetleg családunk is van, akkor jól tudhatjuk, hogy mindig, mindennek meg kell lennie a maga helyének és idejének. Legalábbis erre próbáljuk nevelni a gyerekeket is: menj el időben a WC-re, fürödj le időben, vacsorázz időben, feküdj le időben. Mindez pedig a felnőttekre is egyaránt vonatkoznak, de semmiképp sem tesznek rosszat.

Nem mindegy ugyanis, hogy mikorra időzítjük a napi játékot: míg fiatalabb koromban simán átjátszottam az éjszakákat úgy, hogy másnap gond nélkül lenyomtam a munkaórámat, majd hazaérve ott folytattam a dolgot, ahol abbahagytam, addig manapság ezt a mutatványt csak kínkeservesen tudnám megismételni.

Szóval tapasztalatból tudom, hogy előre le kell fektetni az időkereteket, amihez ha törik, ha szakad, tartsuk is magunkat. Persze mindig jól esik újra és újra pont az utolsó meccset játszani reggel 7-ig, de hidd el, a tested meg fogja köszönni, ha kicsit rendszerezve éled az életed. A családod pedig pláne…

4. szabály – család és kapcsolatok!

Persze a játék képes összekapcsolni az embereket, ugyanakkor azt sem kell ecsetelnem, hogy ugyanígy képes szétszakítani is őket. Ha például egy baráti társaságban te vagy az egyedüli gamer, vagy te vagy az egyedüli, aki a játékot választja egy találkozó helyett, akkor egy idő után el tud fáradni az a kapcsolat. Ha a párod helyett a játékot választod, az eredmény – hosszan tartó fennállás esetén – szintén szakításhoz vezethet.

Ez nyilván nemcsak a videojátékozásra, hanem tulajdonképpen minden más hobbira, vagy szórakozási formára leképezhető, ugyanakkor a tényen sajnos nem változtat. Ha elhanyagoljuk miatta a társas kapcsolatokat, akkor bizony idejekorán véget érhetnek. Ezért nagyon fontos, hogy megtartsuk a kellő egyensúlyt az életünkben.

Ha a másik fél is nyitott rá, akkor remek köztes megoldás lehet, ha néhanapján bevonjuk a szeretteinket a játékba. Erre lehetnek tökéletes opciók a kooperatív és/vagy party-játékok, melyeket a barátainkkal, a párunkkal vagy a gyerekeinkkel együtt tudunk élvezni. Ilyenkor viszont a szórakozás mindenek előtt elve érvényesül, azaz ne hurrogjuk le a hajukat, ha valamiben bénáznak, tudjuk velük együtt élvezni a játékokat.

Ez persze nem váltja ki a valódi közös programokat, ugyanakkor remek közös csatlakozási pont lehet a mindennapok során. Nincs is jobb annál, ha egy fárasztó munkanap után a családdal leülünk egy kis játékra, legyen az a Fortnite, a Warzone, a League of Legends, a Mario Kart, vagy valami egészen más.

5. szabály – pénz!

Ez a pont már csak azért is kifejezetten fontos, mert egyre több játék jelenik meg, amelyik csontszárazra szipolyozná a bankszámlánkat. Ez nyilván az ingyenes modellben megjelent játékok esetében egyáltalán nem probléma, ugyanakkor itt is sokat jelenthet, ha lefektetjük az áthághatatlan kereteket.

Előre meg kell határoznunk, hogy egy hónapban, esetleg egy héten pontosan mennyi forintot költhetünk játékra. Ebbe nyilván beletartozhatnak a játékbeli költések, ahogyan az egyszeri játékvásárlások, de legyen szó bármelyikről, és legyünk bármennyire is eleresztve, ehhez minden esetben tartsuk magunkat.

Ezzel sokkal pontosabban követhetjük a kiadásainkat, jobban tudunk tervezni, de még fontosabb, hogy sokkal nehezebben esünk bele egy-egy marketinges csapdába, melyekkel próbálnak rábírni minket a költekezésre. Mindezt egyébként különböző költekezést rendszerező alkalmazásban is vezethetjük, amiben így a közértes bevásárlásaink mellett a játékra elszórt ezreseinket is nyomon tudjuk követni.

Ez családok esetében még hasznosabb is lehet, hiszen zsebpénz helyett akár azt is mondhatjuk a gamer gyerkőcnek, hogy teszem azt, havi maximum 5000 forintért vásárolhat valamit a kedvenc játékában – esetleg ennyiért kap egy épp akciós címet. Ezzel pedig kiváló példát is mutatunk neki, így a későbbiekben nagy eséllyel ő is tudatosabban fogja elkölteni a pénzét.

Nos, ez volna az általam legfontosabbnak vélt 5 szabály, amit minden 30+os, esetleg családos [vagy akár minden egyes] gamernek még ma el kellene kezdenie megfogadni.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy itt megáll a történet, simán lehet, hogy akadnak még ennél is hasznosabb dolog, amit kihagytam, ezért ha te birtokában vagy egy ilyen tudásnak-tapasztalatnak, ne légy rest kommentben megosztani velünk. Okosodjunk együtt!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Miért szaladsz kakilni egy jó kávé után? – A tudomány válaszol

×