Két lehetséges robotikai megoldáson is dolgozhat az iPhone gyártó, és mind a kettő otthoni felhasználásra készül – ha valaha elkészül persze.

Gábor János

2024.04.05. – Az Apple abban reménykedik, hogy „a következő nagy dobása” egy otthoni robot lesz – állítja a Bloomberg jól értesült Apple-szakértője. Mark Gurman az almás cég projektjeit alaposan ismerő és általában elég pontosan megjósló újságíró, ráadásul a humanoidok és a hétköznapi életben vagy iparban használható robotok piaca felfutóban van – ez a két körülmény alkalmassá teszi egy Apple robot hírét arra, hogy higgyünk benne. A lehetséges fókuszváltás egyik előzménye az Apple kb. egy évtized után lefújt önvezető elektromos autó projektje lehet:

a fejlesztés során kidolgozott technológiák, ha egy életképes EV-hez nem is, egy menő háztartási robothoz még elegendőnek bizonyulhatnak.

Amikor az Apple még dolgozott az EV-projekten, a cég fejesei azt mondták, hogy a vállalat jövőjének három legfontosabb aspektusa az autóipar, az otthon és a kevert valóság. Most, hogy az elsőt elvetették, a harmadikat pedig a Vision Proval megvalósították, logikus lenne, hogy az otthoni technológiák és különösen a robotika felé fordulnak.

Az Amazon Astro konkurenciájának szánhatják. Fotó: Amazon

A Bloomberg forrásai két, jelenleg is készülő otthoni robotikai projektről árulkodtak. Az egyik egy mobil robot lehet, ami követi az ember otthoni tevékenységeit, a másik pedig egy robotikai megoldásokkal különböző módon mozgatható, intelligens kijelző. Úgy tudni, az utóbbi fejlesztése előrehaladottabb állapotban van, de az Apple teljesen még nem kötelezte el magát mellette, ami azt jelzi, nem biztosak benne, hogy piacra akarnak lépni vele. Ez érdekes fordulat, hiszen a vállalat éppen személyi számítógépekkel kezdte világhódító útját, mielőtt újra feltalálta az okostelefont – éppen az érintőképernyőben rejlő lehetőségek kiterjesztésével. Ilyen múlttal a hátuk mögött logikus lépés lenne egy intelligens képernyő, de talán nem erre fognak voksolni – szóval marad a robot.

Az Apple otthoni robotja az Amazon Astro vetélytársa lehet

Ezt a feltevést már a MacRumors közölte, megjegyezve, hogy utóbbi egyszerre biztosít hatékony mobil virtuális asszisztens szolgáltatást és otthoni biztonsági felügyeletet. Az oldal Gurmanra hivatkozva azt írja, a robot fejlesztése egyelőre komoly kihívásokba ütközik, mivel gondjuk akadt „a robotmotor tömegének kiegyensúlyozásával”. Ha mindez nem lenne elég, a forrás szerint az Apple vezetősége még mindig vitatkozik rajta, hogy egyáltalán szükség van-e ilyen robotikai projektre, mikor más gyártók ezen a piacon jelentős előnyre tettek szert. Igazuk lehet. Azt mindenesetre maga Gurman sem valószínűsíti, hogy egy iRobot (ugye nem ez lesz a neve?!) egyhamar megjelenhet: szerinte egyelőre arról van szó, hogy az Apple mérnökei olyan mesterséges intelligencia-algoritmusokat vizsgálnak, amelyek segítenének a robotoknak „navigálni az emberek otthonában lévő zsúfolt terekben”.

Ezt is olvasd el:

5 szuper ritka gamer gép, amit szinte ember nem látott még élőben

×