A tökéletes game night egyik legfontosabb hozzávalója: az ergonomikus gamer szék. Hogy miért, az cikkünkből kiderül.

Az elmúlt években a videojátékok és az e-sportok népszerűsége robbanásszerű növekedésnek indult, ezzel együtt megnőtt az igény a speciálisan kialakított gaming székek iránt is. Persze nemcsak azért, hogy minél drágábbá váljon a felszerelés, éppen ellenkezőleg: már csak a gyors reflexek és a koncentráció miatt sem mindegy, hogy a sessionök alatt mennyire kényelmesen tudnak elhelyezkedni a játékosok.

A gamer élet jellemzőit tekintve ugyanis nem ritka, hogy a játékosok naponta akár több órát töltsenek a számítógép előtt, gyakran rossz testtartásban és minimális mozgással. Ebben a cikkben éppen ezért azt vizsgáljuk meg, hogy miért fontos, hogy a gamer szék ergonomikus kialakítású legyen.

Mert a tökéletes game night a kényelmes gaming széknél kezdődik

Amikor az este vagy a hétvége közeledtével összegyűlünk a barátokkal a virtuális térben egy game night erejéig, valami különleges varázslat veszi kezdetét. Az iRacing zúgása, a FIFA meccsek alatt a közönség éltetése, de még a különböző főzős játékok izgalma egyesíti a társaságot, létrehozva azt az igazi gamer életérzést, amit máshol és máskor nem tapasztalhatunk meg.

A tökéletes estéhez természetesen elengedhetetlen a megfelelő előkészület. Mindenki számára tiszta, akadozásmentes kapcsolatot biztosító erős internet, a könnyen és viszonylag tisztán snackek sora (hiszen nem akarjuk összekenni vagy morzsázni a billentyűzetet) és a hűtőben hűlő italok: a szokásos felszerelésen kívül ma már ezek a kényelmi kiegészítők is szinte nélkülözhetetlenek egy több órás küldetés során.

A játék kiválasztása közös döntés eredménye; legyen az egy adrenalindús iRacing verseny, ahol a gumi égett szaga szinte érezhetővé válik, vagy egy FIFA bajnokság, ahol a barátságos rivalizálás mellett a gólok ünneplése teszi felejthetetlenné az estét.

Ahogy belemerülünk a virtuális világokba, a valóság elhalványul, és csak a játék marad. A stratégiai tervezés, a gyors reflexek és a csapatmunka mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a virtuális térben elért sikerek valódi örömöt okozzanak. A nevetések és a vicces pillanatok, amiket közösen élünk meg, még közelebb hozzák a barátokat egymáshoz.

De a több órányi szórakozás görnyedt testtartásban, elmacskásodó végtagokkal nemcsak a gerincünkön hagyja rajta a nyomát. Az előbb-utóbb kényelmetlenné váló testhelyzet hol térd- és hátfájdalomhoz vezet, hol a koncentrációzavarhoz. Ha gyorsan és pontosan kellene bevenned a kanyart vagy egy zombiapokalipszist kellene megakadályoznod, ez nem a legjobb ómen. Szerencsére egy kényelmes gaming szék egyszerűen segíthet ezen a problémán.

Miért nem jó egy sima irodai szék?

A megfelelő és pontosan a hosszú órákon át tartó játékestekre szabott gamer szék választása nem csupán kényelmi, hanem egészségügyi szempontból is kiemelten fontos. A hosszantartó ülés (különösen akkor, ha arra rossz testtartásban kerül sor), számos mozgásszervi problémát okozhat.

Ilyen mozgásszervi probléma lehet például a hát-, nyak- és deréktáji fájdalom, ami hosszú távon ugyanúgy hat, mint az ülőmunka: gerincsérv és porckopás is lehet a dolog vége. Éppen ezért ajánlott az emberi testtartáshoz igazodó és a gerincet megtámasztó gaming széket választani, ha van rá módod, akkor kifejezetten ergonomikus kialakításút.

Az ergonomikus kialakítás játékos titka

Az ergonomikus kialakítású gamer székek elsődleges célja, hogy támogassa és kövesse a test természetes görbületeit, ezáltal csökkentve a rossz testtartásból adódó feszültséget és fáradtságot.

Az ergonomikus székek kialakítása során figyelembe veszik a test anatómiáját és a hosszú távú használat során felmerülő szükségleteket, biztosítva ezzel a lehető legmagasabb szintű kényelmet és támogatást.

A gamer székek ergonomikus előnyei:

  • Testreszabhatóság

A legtöbb ergonomikus gamer szék magassága, dőlésszöge és karfa-pozíciója állítható, lehetővé téve ezzel, hogy mindenki megtalálja a számára ideális beállítást. Mondhatni, hogy a dönthetőség alapvető szolgáltatás ennél a kényelmes bútordarabnál.

  • Támogatás és kényelem

Az ergonomikus székek speciális kialakítása – mint például a beépített nyaktámasz vagy nyakpárna, – segíti a helyes testtartás fenntartását, emellett csökkenti a gerinc terhelését és növeli a komfortérzetet az órákon át tartó használat során.

  • Egészségmegőrzés

Az ergonomikus kialakítás hosszú távon hozzájárul a mozgásszervi rendszer egészségének megőrzéséhez, csökkenti a fájdalom kialakulásának kockázatát és elősegíti a jobb vérkeringést is, megelőzve ezzel a végtagok zsibbadását például.

Persze az előnyöknek itt még nincs vége

A mai modern gamer székek már nem csupán ergonomikusak, hanem egészen izgalmas praktikus és kényelmi funkciókat is magukban foglalnak. Ezek a székek gyakran rendelkeznek dönthető háttámlával és nyakpárnákkal, sőt, még RGB fényekkel is. Utóbbiak egyébként nem csak az esztétikai élményt fokozzák, hanem praktikus szempontból is előnyösek.

Az RGB világításnak köszönhetően például nem szükséges erős lámpafény mellett játszani, ami segíthet megőrizni a lakótársak türelmes hozzáállását is. És akkor a gamer forgószék előnyeiről még nem is beszéltünk. Mindent összevetve, gamer szék ergonomikus kialakításának fontossága nem vitatható. Nem csupán a kényelmi szempontból fontos, hanem hosszú távon az egészségmegőrzés szempontjából is kulcsfontosságú választás.

Egy jól megválasztott gaming szék ugyanis hozzájárulhat a hosszú órákon át tartó játékmaratonok során a helyes testtartás fenntartásához, plusz téged is hozzásegíthet a jobb teljesítményhez, a győzelemről nem is beszélve.

×