Tech/Tudomány

Ennek a processzorhűtőnek még a monitorodnál is jobb képernyője van

2024.04.01. – Manapság a PC-s felhasználókat két nagy csoportra oszthatjuk fel. Az egyik tábor a klasszikus léghűtésre esküszik, míg a többiek az egyre könnyebben, olcsóbban elérhető AiO hűtők mellett teszik le a voksot. Persze vannak olyanok is, akik maguk építik a folyadékhűtést, ám ők nagyon elenyésző százalékot alkotnak a többiekhez képest. Mindegyik hűtésnek megvan a maga előnye. A léghűtők gyakorlatilag évtizedekig elketyeghetnek, míg AiO folyadékhűtések esetében több hibajelenség nehezítheti a mindennapokat, ám az esetek nagy részében jobb hűtési teljesítménnyel kecsegtetnek. Az igazán sokat fogyasztó, főképp Intel high-end processzorokat azonban szinte lehetetlen léghűtéssel megfelelő hőmérsékleten tartani.

Ennek megfelelően az i7, i9 kategóriákban szinte csak az AiO folyadékhűtések jöhetnek szóba. Szerencsére az elmúlt évek során az ilyen hűtők megbízhatósága vagy épp teljesítménye is folyamatosan fejlődött. Egyre alacsonyabb árakon érhetőek el akár 360 mm-es radiátorral ellátott példányok is, az Arctic Liquid Freezer III különösen kiemelendő példa manapság. A felső kategóriás AiO hűtések esetében azonban már extra funkciókat is elvárhatnak a vásárlók, ide sorolhatjuk a beépített kijelzőket is.

Már hajlított AMOLED kijelzőt is találhatunk az AiO CPU hűtökön

Azon már senki nem lepődik meg, hogy a prémium AiO hűtők pumpa részén kijelzőt helyeznek el a gyártók. Ezeket a megjelenítőket többféle módon is hasznosíthatják a vásárlók. Egyrészt hasznos adatokkal is feltölthetik ezeket a megjelenítőket, például a CPU és/vagy VGA hőmérsékletekkel vagy RAM kihasználtsággal. Másrészt vicces .gif vagy épp .mp4 mozgóképekkel is fel lehet dobni az amúgy is RGB fényárban úszó masinákat, ha valakinek erre van igénye. Eddig azonban sík, többnyire TFT/LCD, néha OLED kijelzőkkel találkozhattak csak a felhasználók.

A hazánkban annyira nem ismert TRYX azonban emeli a tétet. Hajlított, „Panorama” AMOLED kijelzővel vértezték fel legújabb szériájukat. Ennek köszönhetően a fekete háttérrel felvértezett képek, videók is remekül néznek ki, a hajlított kialakításnak köszönhetően pedig még egyedibb lehet a PC belső tere. A teljesítménnyel kapcsolatban sem kell szégyenkeznie az AiO-nak, hiszen az Asetek nyolcadik generációs rendszerével vértezte fel a gyártó, melyet például a Asus ROG RYUO III hűtőjében is megtalálhatunk.

Forrás: TechSpot

Ezt láttad már?

Arpi

Korábbi cikkek

Elhunyt a Half Life 2 és a Csillagkapu Oscar-díjas színésze, Louis Gossett Jr.

Bódi Dániel 2024.03.31. - 87 éves korában elhunyt Louis Gossett Jr., aki többek közt azzal…

13 óra telt el azóta...

Kiszivárgott építkezős-házalakítós játékmeneten a The Sims 5

Bódi Dániel 2024.03.31. - A GTA VI és a The Elder Scrolls VI mellett a…

14 óra telt el azóta...

30 éve indult az első magyar GSM-hálózat, a Pannon GSM

Bódi Dániel 2024.03.31. - Bár már hónapokkal korábban, 1993. októberében bejelentették a tulajdonosok, hivatalosan 1994.…

17 óra telt el azóta...

30 év alatt miért nem készült film vagy sorozat a világ legjobb képregényéből?

Bódi Dániel 2023.02.22. "Az élet túl rövid ahhoz, hogy unalmas könyveket olvassunk." - magyarázza Kázmér…

18 óra telt el azóta...

Golyós az egér? – 7 kultikus kütyü, amiket már csak az emlékek őriznek

Bódi Dániel 2022.11.04. - Mikor arra vártál, hogy a Walkman visszatekerje a kedvenc számod, amikor…

19 óra telt el azóta...

Ilyet ritkán látsz: A VARJAK NYELVÉN zavarják el a szeméttől a madarakat

2024.03.31. - Sokszor szoktuk mondani, hogy Japán a fejlődésben jóval a nyugat előtt jár. Néha…

19 óra telt el azóta...