Twitch streamert ejtettek túszul Haitin, és az a szomorú, hogy a tartalomgyártó jórészt magának köszönheti a bajt – mutatjuk, miért is.

Gábor János

2024.03.30. – Leforrázta a nyilvánosságot a híres streamer, Addison Pierre Maalouf elrablásának híre. Az arab származású, amerikai tartalomgyártó, aki YouTube-on és Twitchen YourFellowArab néven működtet csatornákat, nem először kísértette a sorsot, és utazott veszélyes országba. Néhány hónapja egy mexikói drogkartell tagjaival töltött együtt néhány napot, most viszont nem volt szerencséje: a bűnözők, akikkel Haitin akadt össze, elrabolták és válságdíjat követelnek érte. Nagyon szorítunk, hogy az ártatlan srác épségben előkerüljön, de közben kár lenne nem levonni a tanulságot: szándékosan ekkorát nem szabad kockáztatni, mert senki, még egy milliók által követett streamer sem sérthetetlen – sőt, a bűnözők szemében talán még nagyobb préda.

YourFellowArab, ha minket kérdezel, nagyot hibázott azzal, hogy megkockáztatta az utazást Haitire. Ahogy azt az utolsó nyilvánosságra került videóján (amit öccse, a szintén streamer Lalem osztott meg néhány napja) maga is elmondja: az ország zárlat alatt áll, jelenleg senki sem utazhat be vagy ki, a városok utcáit pedig bűnbandák tartják rettegésben.

A streamer nagyot hibázott az úttal

Az, hogy az amerikai állampolgárságú Arab ilyen körülmények között hogyan jutott el mégis Haitire, nem teljesen világos, mert az egykori turistaparadicsom évek óta tartó politikai válság miatt mára gyakorlatilag megközelíthetetlen állam. Az USA külügyminisztériuma határozottan ellenzi a beutazást – ami elvileg nem is lehetséges. A 2021-es földrengés, illetve az ugyanabban az évben megölt Jovenel Moïse elnök halála eszkalálta a COVID miatt eleve súlyos gazdasági és politikai válságot az országban. Azóta sem állt fel új parlament. Ezt a helyi bűnbandák arra használtak fel, hogy anarchiába taszítsák Haitit, ahol már nincs elég étel, üzemanyag és áram, ezért humanitárius válság alakult ki. Ilyen helyzetben

egy amerikai turista, aki ráadásul tökegyedüli vendég egy ottani luxusszállodában, több mint csábító célpontja az emberrablóknak.

Arab a testvére közleménye szerint két hete tűnt el a fővárosból, Port-au-Prince-ből, csak a biztonsága érdekében eddig nem hozták nyilvánosságra az elrablását, és próbálták előteremteni a bűnözők által követelt 600 ezer dollárt (közel 220 millió forintot). A hatóságokkal is együttműködnek annak érdekében, hogy az ügy ne tragédiával végződjön.

A Forbes emlékeztet: Arab elrablása sajnos nem túl váratlan esemény egy olyan városban, amit 80 százalékban egy volt rendőrtiszt által irányított bűnszervezet, a G9 Family tart az ellenőrzése alatt. Jimmy “Barbecue” Cherizier bandája 2018-ban kezdte meg a tombolást, egyszerre 71 ember meggyilkolásával és több nő ellen elkövetett csoportos nemi erőszakkal. Mára akkora hatalommal bír, hogy néhány hete meg tudott ostromolni egy egész börtönt, ahonnan kb. 4000 bűnözőt szabadított ki, tovább növelve a serege létszámát. Szóval egyelőre nehéz lenne megjósolni a haiti válság végét. Arab és még jó pár, az elmúlt hónapokban Haiti utcáiról elrabolt amerikai pedig nagy bajban van. Ha további hírek derülnek ki a YouTube-on 1,4 millió, a Twitch csatornáján 622 ezer követővel rendelkező streamerről, újra írni fogunk róla.

És ezt láttad már?

Besétálhat bárki: 10 filmes étterem, ami a valóságban is létezik

×