Miért fontos, hogy megóvjuk a kerti bútorokat a téli hidegtől?

Kora tavasztól késő őszig a kert megannyi lehetőséget kínál a szabadtéri időtöltésre: tarthatunk itt családi ebédeket, vacsorákat, baráti összejöveteleket, kerti grillpartikat, de akár a csendes pihenésnek, relaxálásnak is ideális helyszíne lehet a nyárestéken. Mindezek a programok azonban nem lennének teljesek kerti bútorok – asztalok, székek, padok – nélkül; csakhogy ezeket, ha télen használaton kívül vannak, meg kell óvnunk az időjárás viszontagságaitól. De milyen lehetőségeink vannak erre, ha nincs elég helyünk a házban? Cikkünkben ezt járjuk körül.

Miért fontos, hogy megóvjuk a kerti bútorokat a téli hidegtől?

Ahhoz, hogy kerti bútoraink hosszú éveken keresztül kiszolgáljanak minket, feltétlenül gondoskodnunk kell arról, hogy a hideg évszakokban megfelelően védett helyen legyenek. A hideg és nedves időjárás ugyanis mind a fából, mind a fémből készült bútorokban komoly szerkezeti károkat – például repedéseket, vetemedéseket, rozsdakárokat – okozhat, ami nemcsak a bútorok tartósságát és esztétikai értékét csökkenheti, hanem ronthatja azok funkcionalitását, biztonságosságát is. Az esetleges fagyok tönkretehetik a fa rostjait, míg az alacsony hőmérséklet és a nedvesség kombinációja elősegítheti a rozsda kialakulását a fémalkatrészeken.

A csapadékos, párás hideg ezen felül el is színezheti vagy megfakíthatja a fát, aminek a szakszerű felületkezelés mellett azzal tudjuk a leginkább elejét venni, ha minél kevésbé tesszük ki a bútorokat az időjárási viszontagságoknak. Éppen ezért a gondos tárolás révén hosszabb távon megőrizhetjük kerti bútoraink esztétikus megjelenését is.

Hol tároljuk kerti bútorainkat, ha nincs elég helyünk a házban?

Ha a házban nincs elegendő szabad hely a kerti bútorok tárolásához télen, akkor érdemes más megoldásokat keresni. Az egyik lehetőség az, hogy fedett, kültéri tárolóhelyet keressünk, például a garázsban vagy a melléképületben. Ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor érdemes a bútorokat lefedve hagyni, lehetőleg vízálló takaróval vagy ponyvával letakarva, hogy megvédjük azokat az esőtől és a hótól. Fontos, hogy a takaró szorosan illeszkedjen a bútorokhoz, és ne engedje be a nedvességet. Ha van rá módunk, akkor a bútorokat egymásra helyezve, esetleg egy kisebb területen összecsukva tárolhatjuk, hogy ne foglaljanak el túl sok helyet.

A biztos megoldás: szerezzünk be külön kerti tárolót! Ha helyhiányban szenvedünk, a számos méretben, fa és fém változatban is elérhető kerti tárolók vagy fészerek különösen jó megoldást jelenthetnek bútoraink, de akár szerszámaink vagy más, kertgondozással kapcsolatos eszközeink tárolására is. A fészereket könnyen összeszerelhetjük, és a kert tetszőleges pontján állíthatjuk fel – ennek köszönhetően, ha tavasszal újra elővennénk bútorainkat, azok könnyen elérhetőek lesznek, nem a ház másik végéből kell átcipelnünk őket. A kerti tárolók általában zárral ellátott ajtókkal rendelkeznek, így bútorainkat biztonságban tudhatjuk a betolakodóktól és a lopásoktól is.

A karbantartásról sem szabad megfeledkeznünk

A kerti bútorok rendszeres karbantartása elengedhetetlen a hosszú élettartamuk és a jó állapotuk megőrzése szempontjából, még akkor is, ha megfelelően tároljuk azokat télen. A rendszeres karbantartás segít abban, hogy megelőzzük a kisebb problémákat, mielőtt azok nagyobb károkat okoznának.

A fabútorok esetében például kulcsfontosságú a rendszeres felületkezelés – olajozás vagy lakkozás –, ami segíthet megvédeni a fát a nedvesség és a különféle kártevők, így a rovarok, gombák által okozott károktól. Ugyan a fémbútorok nem igényelnek olyan karbantartást, mint a fa változatok, de a rendszeres tisztítás és szükség esetén védőbevonat felvitele ezeknél is segítséget jelenthet a rozsdásodás és a használat vagy a külső fizikai behatások okozta kopások megelőzésére vagy javítására.

A megfelelő tárolás és a rendszeres karbantartás tehát együttes biztosítja, hogy kerti bútoraink évről évre, hosszú időn keresztül jó szolgálatot tegyenek a szabadtéri időtöltéseink során – ennek köszönhetően pedig tényleg kihasználhatjuk a kertes ház nyújtotta egyedülálló előnyöket.

×