Az Xbox és a PlayStation közötti határ napról napra vékonyodik, olyannyira, hogy hamarosan akár teljesen le is dőlhet az.

2024.03.26. – Amikor 10 évvel ezelőtt valaki konzolvásárlás elé nézett, rendesen meg kellett fontolnia a döntését. Elsősorban ott volt a PlayStation és az Xbox kontrollerjei közötti különbség, fontos volt, hogy mindenki amellett tegye le a voksát, ami a lehető legkényelmesebbnek érződött játék közben. Aztán természetesen elengedhetetlen volt azt is számításba venni, hogy melyik platformot nyüstölik a barátok. Hiszen balgaság lett volna Xboxot vásárolni úgy, hogy mindenki más PlayStation-ön tolja a játékait, elvégre akkoriban még nagyon kevés crossplatform játék volt elérhető a piacon. A harmadik faktor, ami segített a döntésben, pedig a konzolexkluzív játékok listája volt. Ha minden álmunk az volt, hogy Halo-t játsszunk, nem lett volna ésszerű PS-t vásárolni. Nos, ma már egyre kevésbé probléma az ilyesmi, pláne az után, hogy a Sony lazítása után (több kiváló, eredetileg PS exkluzív is elérhető már PC-n) a Microsoft is elkezdte lebontani a falat platform és platform között.

xbox

Egy új időszámítás

Hamarosan PlayStation-re is megjelenik többek között a Sea of Thieves, amire évekkel ezelőtt ha megkérdezik, körülbelül 1% esélyt adtunk volna. Kezdenek ráébredni a kiadók, hogy temérdek pénztől esnek el akkor, ha korlátozzák a játékaik elérhetőségeit, ez pedig egy teljesen új időszámításhoz vezethet a videojátékok világában.

Ennek oka egyébként elsősorban az lehet, hogy egyre kevesebben hisznek az Xbox ökoszisztémájában. Maga a Microsoft sem veszi már ezt a témát annyira komolyan, ami a piaci szakértők szerint komoly változásokat eredményezhet. Chris Ding, a GI Microcast podcastban a napokban arról beszélt, hogy úgy látják, a legtöbb komolyabb Xbox cím befuthat idővel a Sony platformjaira. Ez pedig azt jelenti, hogy a Sea of Thieves, vagy a Hi-Fi Rush csak a kezdet, akár olyan játékokkal is játszhatunk majd a PS-ünkön a jövőben, mint a Halo, vagy éppen a Forza.

Ha ez megtörténik, az alapjaiban rengetné meg a konzolpiacot, ami pedig még izgalmasabb a témában, hogy többen meg vannak győződve, itt már nem a „ha” a kérdés, hanem a „mikor”.

Ezt olvastad már?

Teljesen ingyen játszhatsz a Cyberpunk 2077-tel PS-en és Xboxon

×