Gaming

Lehet-e VÍRUSOS egy PlayStation, egy Xbox, vagy egy Nintendo?


Bódi Dániel

2024.03.26. – Rövid válasz: igen! De, csak azért, hogy jól összezavarjak mindenkit, inkább azt mondanám, hogy igen is, meg nem is. Először is, érdemes feltenni egy nagyon fontos kérdést: kik és miért csinálnak mindenféle eszközre veszélyes, az interneten különböző trükkös módszerekkel terjesztett vírusokat?

Sok vírust olyan programozók készítenek, akik lehet később maguk fel sem használják a kártékony programot, csupán felrakják az arra szakosodott dark webes piacterekre, hogy pénzt keressenek vele. Itt olyan hacker-csapatok vásárolgatnak, akik nem feltétlenül szöszölnének az alapprogram megírásával, inkább vesznek egyet, amit vagy 1:1 felhasználnak, vagy akár tovább is fejleszthetnek. De természetesen olyan bűnözőbanda is akad, ami jobb szeret mindent házon belül intézni.

A hackerek egyetlen célja, ami oly sokunknak is: pénzt keresni, amire többféle lehetséges mód akad, többek közt:

  • egy zsarolóvírussal megbéníthatnak egy vállalatot és váltságdíjat kérhetnek,
  • különböző eszközöket megfertőzve személyes adatokat is gyűjthetnek, amiket a dark weben tesznek (apró)pénzzé,
  • esetleg direkt rárepülhetnek a banki adatokra is.

Az elsővel nyilván egy átlagos ember nem gyakran találkozik testközelből, míg a másik kettő már sokkalta gyakoribb. Személyes adatokat olyan eszközökről érdemes gyűjteni, melyek rendszereik nyomán könnyebben támadhatók, nagy a felhasználói bázisa, valamint a potenciális áldozatok is több mindenre használják, így maximalizálva a begyűjthető adatmennyiséget. A legtökéletesebb kütyü erre a mobiltelefon – amit ma már mindenre is használ az ember, illetve a számítógép. A banki adatokat is lelophatják vírusok-trójaik, de az egyre szigorúbb és többrétűbb hitelesítési módszerek miatt gyakran inkább valódinak tűnő kamu-oldalakkal, SMS-üzenetekkel, vagy álhívásokkal próbálkoznak.

Egy konzolon azonban elég kevés a személyes adat: a felhasználó videojátékos ízlésén és eredményén túl nem sok mindent találnának. Éppen emiatt nem éri meg a fáradtságot sem: egy konzolspecifikus malware elkészítése egyszerűen túl körülményes, és túlságosan kevés „megtérüléssel” jár, ezért a hackerek és a rosszindulatú programozók figyelmüket inkább azokra a plaformokra koncentrálják, melyeken a legtöbb áldozatot szedhetik a legnagyobb sikerességi rátával.

Ami képes kódot futtatni, azt meg lehet fertőzni.

Ugyanakkor egy videojáték konzol – legyen az PlayStation 4-5, vagy Xbox One és Series számítást végző, kódokat futtató gépek lévén abszolút alkalmasak és képesek arra, hogy megfertőződjenek egy – valamilyen – vírussal. Viszont ezek zárt rendszerekben működnek, melyeket a mai napig nem tudtak igazán feltörni sem – még másolt játékokat sem lehet PS5-tel vagy Xbox Series-zel lejátszani. Mindeközben PC-n általános módszer tört játékokkal trójait terjeszteni, ahhoz viszont, hogy hasonló konzolon is megtörténhessen, előbb a rendszert magát kellene kompromittálni.

Ez viszont nehéz, mivel egy átlagos konzolos játékoshoz rendkívül nehezen juttathatják el a kártékony programokat, amiket másutt internetes oldalakon és letöltésekkel intéznek. Egy PS-Xbox felhasználó azonban ritkán használja böngészésre a konzolt, jellemzően játszik, esetleg a hivatalos Store-ból letöltött alkalmazásokat használja, ezért a weboldalakon terjesztett vírusokkal inkább más eszközöket céloznak. Emellett vírust is nehéz írni konzolra, hivatalos (és elég drága) SDK nélkül legalábbis meglehetősen körülményes. Pláne úgy, hogy mindegyik rendszer teljesen egyedi, a sebezhetőségek sem egyeznek, ergo Xboxra és PlayStationre is külön-külön kellene malware-t írni, ami egy hackerbanda működésébe nehezen illeszthető bele, nem gazdaságos.

Persze, a játéktörténelem során volt már rá példa, hogy vírusokkal fertőztek meg régebbi konzolokat, de azok a gép tönkretételén kívül nem sok mindenre voltak alkalmasak. Manapság, ha egy játékos adataira pályáznak, akkor nagyobb eséllyel küldenek neki valamilyen kamu-üzenetet a Sony/PlayStation és/vagy a Microsof/Xbox nevében, esetleg próbálkoznak a játékosprofil feltörésével, de volt már olyanra is példa, hogy közvetlenül a gyártókat támadták ugyanezekért az infókért. Az eredmény pedig pontosan ugyanaz, csak kevesebb ráfordított energiával.

Szóval elméletben lehetséges egy PS-Xbox-Nintendo vírus, de mivel túlságosan körülményes és egyáltalán nem gazdaságos, a támadók sem vesződnek vele. Ha pedig rendeltetésszerűen használja valaki a játékkonzolt, akkor konkrétan zéró az esélye, hogy bármilyen kártékony programot bekapjon.

Ezt is olvasd el:

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Hatalmasat bakizott az EVGA, több mint 22 TB adatot nyírt ki a táp

2024.03.26. –Annak ellenére, hogy az EVGA már 2022 óta nem gyárt(at) grafikus kártyákat, továbbra is képviseltetik…

12 perc telt el azóta...

Bemutatkozott az átalakult Rebirth Island, napokon belül jön Warzone-ba

2024.03.26. –2023 decemberében ismét új korszak köszöntött be a Warzone életébe. A fejlesztők ezúttal a Modern…

27 perc telt el azóta...

Tessék, Rockstar: ilyen felújítást érdemelt volna a GTA III

Bódi Dániel 2024.03.26. - "De nem is a Rockstar csinálta!" - szokott lenni az átlagos…

2 óra telt el azóta...

Kiszivároghatott a The Last of Us 2. évad premierdátuma – nincs jó hírünk

Gábor János 2024.03.26. - A The Last of Us első évada nagy sikert aratott, és…

2 óra telt el azóta...

Ezek lesznek a Nintendo Switch legkomolyabb áprilisi megjelenései

2024.03.26. - Hamarosan véget ér a március, ami idén kecsegtetett igencsak komoly megjelenésekkel. Ott volt…

2 óra telt el azóta...

Ezek a Warzone Mobile legjobb fegyverei: itt más az erősorrend

2024.03.26. - Közel másfél évnyi csúszás és tesztelgetés után március 21-én elstartolt a Warzone Mobile.…

3 óra telt el azóta...