Gaming

Tessék, Rockstar: ilyen felújítást érdemelt volna a GTA III


Bódi Dániel

2024.03.26. – „De nem is a Rockstar csinálta!” – szokott lenni az átlagos kommentelő egyetlen védőbeszéde a szegény Rockstar mellett, aki igazából ott se volt, amikor amikor kiadták az egyáltalán nem hosszú és könnyen idézhető című Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition rettenetet, amivel egyetlen pillanat alatt dermesztették le az új és a régi GTA-rajongókat.

A definitív kiadásnak is csúfolt borzalom pedig valóban sokkolóan hathatott a gyanútlan játékosokra, akiken mintha Tommy Vercetti hajtott volna át lazán egy Malibu Clubban átmulatozott éjszaka után. Persze jól tudom, hogy a groteszk mód Grove Street Gamesre keresztelt formáció tojta ki magából az erős jóindulattal is csak félkésznek nevezhető programot, mégis kellett hozzá a Rockstar Games, de minimum a Take Two áldása, hogy megjelenhessen. Az pedig aligha valószínű, hogy a stúdió három jelentős játékának fejújítására a valódi felelősök közül senki sem nézett rá, legalább fél szemmel, ami azt jelenti, hogy annak ellenére sem volt különösebb problémája vele senkinek, hogy nyilvánvalóan nem állt készen arra, hogy pénzért árulják.

De amiért ennyire haragszunk a definitív trilógiás kiadásra nem is igazán az állapota, vagy amennyi pénzt le akartak vele akasztani a rajongókról. Sokkal inkább az, hogy a megjelenést megelőzően mindenhonnan eltüntették a játékok eredeti verzióját, valamint a leglelkesebb, a GTA-közösségeket legaktívabban tartó moddereket is elkezdték perrel fenyegetni. Azokat a moddereket természetesen, akik korábban a régi GTA-k megszépítésén-modernizálásán dolgoztak szabadidejükben, teljesen ingyen, puszta rajongásból.

Szerencsére azonban a Nintendo-tempó nem tartott sokáig – vagy talán rájöttek a visszásságára, ezért a továbbiakban már békén hagyták a moddereket, akik azóta is töretlenül emelik ki a szemeteskuka aljáról a Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Editiont. Láttunk azóta megszépített San Andreast, ray tracinggel turbózott Vice City-t, de már gőzerővel dolgoznak a GTA IV fizikai motorjára épülő alternatív, de tartalmában változatlan Vice City-n is. Reméljük, hogy a Rockstar-Take Two mumuspáros egyiket sem lövi le.

Aztán itt van nekünk egy újabb modder alkotás a sorban, ami újfent csak azt bizonyítja, hogy mekkora fércmunka a definitívnek nevezett verzió. A modder egyébként ugyanaz a személy, aki a fentebb linkelt San Andreas felújítással mutatott példát a stúdióknak, most viszont a GTA III-mal teszi ugyanezt: fogott egy klasszikus Liberty City pálya modot, karakter és jármű modot, majd az egészet átfordította Unreal Engine 5-be. Vagyis abba a játékmotorba, amivel a Grove Street Games is dolgozott.

Aztán láss csodát: így kellett-illett volna, de mindenképp egy ilyen jól kinéző felújítást érdemelt volna az egyik legjelentősebb Grand Theft Auto rész, a 2001-ben a sorozatot a 3D-s korszakba átvezető GTA III. Itt pedig már joggal tehetjük fel a kérdést is: ha egyetlen moddernek ez így, néhány hét rááldozásával sikerült, akkor egy többfős stábnak, akiket konkrétan ezért fizetnek, hogy hogy nem?

Ezt is olvasd el:

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Kiszivároghatott a The Last of Us 2. évad premierdátuma – nincs jó hírünk

Gábor János 2024.03.26. - A The Last of Us első évada nagy sikert aratott, és…

28 perc telt el azóta...

Ezek lesznek a Nintendo Switch legkomolyabb áprilisi megjelenései

2024.03.26. - Hamarosan véget ér a március, ami idén kecsegtetett igencsak komoly megjelenésekkel. Ott volt…

33 perc telt el azóta...

Ezek a Warzone Mobile legjobb fegyverei: itt más az erősorrend

2024.03.26. - Közel másfél évnyi csúszás és tesztelgetés után március 21-én elstartolt a Warzone Mobile.…

1 óra telt el azóta...

Már hazánkban is elérhető a Revolut eSIM funkciója

2024.03.26. - Azok, akik sokat utaznak, igencsak kényelmetlennek tarthatják az állandó szolgáltatás cseréket. Természetesen a…

2 óra telt el azóta...

Mi ez a sok K-dráma a Netflixen? Segítünk választani – itt az 5 legjobb

Gábor János 2024.03.26. - Nehéz lenne elvitatni tőlük, nem is tesszük: a dél-koreaiak nagyon jó…

2 óra telt el azóta...

A Sony holografikus kijelzőt készíthet a PlayStation konzolhoz

2024.03.26. - Milyen jó lenne, ha a jövőben a PlayStation játékokat nem csak egy kiváló…

3 óra telt el azóta...