Nemcsak a pletykagyárosok, hanem már az Xbox nagyvezér is egy Xbox kézikonzolról beszél – de tényleg lesz-e olyan, vagy kukázzák az ötletet, mint anno?


Bódi Dániel

2024.03.26. – Nincs új a nap alatt: zakatol tovább a játékipar legnagyobb pletykavonata, ami épp most ért az Xbox megállójába, igaz, vagy 15 éves késéssel. Tudniillik, már az Xbox 360 óta pletykálják a Microsoft-féle kézikonzolt, amit most újfent elővettek a pletykagyárosok, akik szerint a redmondi óriás nemcsak egy újfajta otthoni játékalkalmatosságon, hanem egy teljes értékű hordozható masinán is dolgozik nagy titokban.

Annak idején az első számú rivális Sony sikeres marokgépén, a PlayStation Portable-n felbuzdulva jelentették egyre-másra a Zune-Xbox 360 hibridet, ami végül sosem manifesztálódott fizikai valójában. Na majd most, 15 évvel a 2009-es mendemondák után, amikor amúgy is egymást érik a kézikonzolok/PC-k, talán megtörténik, amire oly régóta, oly sokan vágynak. Az első híresztelések még év elején, februárban kaptak szárnyra, de akkor nem sok konkrétummal, ezért most Jez Corden, a Windows Central újságírója tömögethetett valamit ezen a lyukon egy friss podcast adásban,

aki szerint Phil Spencerék jelenleg is kísérleteznek egy Xbox handhelddel, sőt, már több prototípust is készítettek belőle.

A már eleve felröppent pletykák után bekapcsolt biztonsági övvel jelentgető Corden mondjuk nem vállalt ezzel sokat, hiszen rögtön hozzá is tette a nyilvánvalót: a prototípus csak prototípus, könnyen lehet, hogy sosem lesz belőle semmi. Ezen a szinten sok mindenkinek sikere lenne a szivárogtatásokból: például úgy hallottam, hogy készül az új Call of Duty, és lehet középkori körítéssel, de az is lehet, hogy nem. Ennél már bátrabb állítása volt, amikor megjegyezte,

hogy ezek nem xCloud streamingre épülő hardverek, és nem is remote playerek, mint a PS Portal, hanem natív konzolok, amiket egy dokkolóval a tévére is rá lehet kötni. Pont, mint a Switchet.

Asus ROG Ally

15 éve valamiért újra és újra előveszik a hordozható Xbox témáját, amikor épp sikeres egy szegmens: akkor a PSP, most a Switch megy nagyot, és bár nagyszerű eszköz a ROG Ally, a Steam Deck, és a Lenovo Legion Go is, de valójában nincs akkora kiaknázatlan piacuk, hogy a Microsoft égető szükségét érezze belépni oda. Önmagában legalábbis egy hordozható gép nem sokat tesz, a Nintendo Switch például azért is lett akkora sláger, mert viszonylag olcsó, és egy rakás olyan nagyszerű játékot kínál, amit másutt nem lehet elérni.

Aztán mégiscsak lehet, hogy ennyi idő alatt megérett a hordozható Xbox ötlete – Phil Spencer nagyfőnökben legalábbis biztosan, aki a Polygonnak adott GDC-s interjújában beszélt magasztosan a fentebb említett kézikonzol-PC hibridekről, ugyanakkor elismeri, hogy ebben a szegmensben másokkal is versenyezni kellene a játékosokért. Spencer állítólag az eseményre is egy Legion Góval érkezett, amivel bár nagyon jól elszórakozott a repülőút során, de egyvalami nagyon zavarta: hogy nem érezte a zökkenőmentes Xbox-élményt. Itt tulajdonképpen meg is erősítette Corden állítását is, miszerint az xboxos szakik többféle egyedi koncepcióval kísérleteznek jelenleg, hardveressel és szoftveressel egyaránt, a kettőnek viszont szorosan össze kell fonódnia.

Így, ha valaha is lesz Xbox Series H(andheld), akkor annak átfedésben kell lennie az otthoni modellekkel is.

Ez azt jelentheti, hogy egy esetleges kézikonzol legalább annyira része kell legyen az Xbox-ökoszisztémának, mint az Xbox Series S, amire amúgy elég sokat panaszkodnak a fejlesztők a hardveres gyengesége miatt. A kézikonzolokkal is az a legnagyobb probléma, hogy gyorsan avulnak – gyorsabban, mint egy átlagos otthoni gép, ami a fejlesztőknek is külön problémát okozhat a AAA-s játékok optimalizálásakor, pedig arra nagy szükség volna, ha azt akarják, hogy az Xbox-játékok a Series S-től kezdve a kézikonzolon át a legbikább vason is elfussanak. Az is nagy fejtörést okozhat, hogy Spencer egyedi gépet szeretne piacra dobni, miközben kézikonzollal igazán nehéz, de azt is mondhatnám, hogy lehetetlen manapság újat, vagy bármilyen téren egyedit mutatni, amit előttük ne csinált volna meg más.

Ezért hiába az alig két éve divatos handheld-mánia, könnyen meglehet, hogy 15 évvel később a történelem megismétli önmagát, és újfent elvetik az Xbox-kézikonzol koncepcióját. Főleg, hogy jelenleg is játszhatunk xboxos játékokkal mobileszközökön a Game Pass Ultimate játékstreamingjével – amibe korábban a játékipar jövőjét magyarázták. Sőt, egy ideje már arról is hallhatunk, hogy a streaminget kiterjesztenék szolgáltatás tartalmán túl a megvásárolt játékokra is, amivel voltaképp megvalósulna a hordozható Xbox-élmény. Persze nem natívan, de cserébe tényleg maximális beállításokon, otthoni konzolos minőségben játszhatunk a játékokkal.

Mindenesetre érdemes figyelemmel kísérni Spencerék munkáját, mert előfordulhat, hogy hamarosan Xboxszal a kezünkben buszozhatunk.

Ezt is olvasd el:

13 fantasztikus játék, amiért a mai napig megéri PS3-at venni

×