Az EVGA támogatása kiemelkedett az iparágon belül. Úgy tűnik azonban, hogy ezúttal egy igazán kínos esett rombolhatja a cég hírnevét.

2024.03.26. –Annak ellenére, hogy az EVGA már 2022 óta nem gyárt(at) grafikus kártyákat, továbbra is képviseltetik magukat több szegmensben is. Ide sorolhatjuk az alaplapokat, tápokat és más komponenseket is. Az EVGA tápok régóta az „ajánlott” kategóriába tartoznak akár a nemzetközi, akár a hazai közösségben is. A cég támogatása és garanciális ügyintézéssel kapcsolatos hozzáállása is példásként volt jellemezve több esetben, nem véletlen, hogy sokan sajnálták, amikor otthagyták az Nvidia-t. Úgy tűnik azonban, hogy ezúttal egy kellemetlen esetnek köszönhetően csorba eshet az EVGA hírnevén.

EGVA power supply pin layout change – featuring fried hard drives. Beware when warrantying a PSU.
byu/sgircys inDataHoarder

A Data Hoarder subreddit az olyan felhasználókat tömöríti össze, akik imádják felhalmozni a fájlokat. Az oldalon mindennapos téma a házi szerverek és NAS-ok világa, de azon sem lepődik meg senki, amikor kiderül, hogy valakinek 20-50 TB tárhely figyel a gépében. Éppen ezért juthatott el olyan sok emberhez sgircys története, aki azt állította, hogy egy garanciában kicserélt EVGA táp miatt bukott el több mint 22 TB értékes adatot.

Az EVGA változtatott a tápon, ez okozta a baj

Az adatvesztést elszenvedő felhasználó röviden le is írta a történetet. Néhány évvel ezelőtt épített egy számítógépet. A szintén akkor megvásárolt EVGA GQ 1000 wattos tápja brutális coil whine-tól szenvedett, már-már kibírhatatlan hangon „sikított” használat alatt. Éppen ezért a garanciális ügyintézést választotta, közben pedig egy Corsair táppal helyettesítette. Az EVGA általában ilyen esetekben csak a tápot magát kéri be és az új, garanciában kiküldött egységet is kábelek nélkül küldi, hiszen moduláris tápok esetében a kábeleket nyugodtan használhatják a felhasználók egy másik, papíron UGYANOLYAN táphoz is.

EVGA táp

EVGA táp

Teltek múltak az évek, a Corsair táp is kezdte megadni magát, így az elmúlt napokban úgy döntött történetünk főszereplője, hogy végre beizzasztja az évekkel korábban kicserélt EVGA tápot. Fogta az EVGA kábeleit, megkereste a tápot, majd próbálta működésre bírni a masinát. Hamar kiderült, hogy valami bizony nem stimmel. Multiméter segítségével próbálta kideríteni, hogy helyesen működik-e a táp, de teljesen rendellenes értékeket mutatott az eszköz. Hamar világossá vált számára, hogy nagy eséllyel az EVGA az eredeti és a garanciális cserében kiküldött példány között megváltoztatta az egyes pinek, csatlakozók kiosztását a tápon. Ennek köszönhetően pedig az első próbaindítás során gyakorlatilag sikerült megölni a gépben található HDD-ket és SSD-ket, közel 22 TB-nyi adattal együtt, hiszen nem a megfelelő feszültséget kapták a SATA tápkábeleken.

A cég egyébként elismerte a tényt: valóban változtattak a pinek kiosztásán. Ezzel nincs is semmi gond, ám ezt jelezni kellett volna az ügyintézés során és az új kiosztásnak megfelelő kábelekkel együtt kellett volna visszakapnia a garanciában cserélt tápot az érintett felhasználónak. Sosem jó ötlet a különböző tápok kábeleit cserélgetni, de ebben az esetben az EVGA nem is küldött új kábeleket, ráadásul típusazonos modellről is beszélhetünk, így nagy eséllyel mindenki más is extra ellenőrzés nélkül használta volna a kábeleket. Az EVGA március 26-ig érdemben nem reagált az esetre, azt javasolták csak, hogy próbálja garanciális ügyintézés keretein belül kicseréltetni az adattárolókat.

Forrás: Dexerto

Ezt láttad már?

Készülhet az Xbox kézikonzol, és nem olyannak, mint a PS Portal

×