A NES és a SNES sok mai gamer első komolyabb videojátékos emlékeinek melegágya. Egy kreatív youtuber most mindent új szintre emelet.

2024.03.25. – A ’80-as ’90-es évek gyermekei biztosan emlékeznek még a „sárgakazettás játékokra”. Ezek lényegében NES, vagy SNES kazetták voltak, csak éppen kalóz forrásból. Természetesen ez külföldön is jelenség volt, a japán Nintendo Famicom (Family Computer) névből eredeztethetően Famiclones-nak, vagyis „famiklónoknak” hívták ezeket a bootleg kazikat. Az eredeti, komplett (füzettel, dobozzal ellátott) SNES és NES kazetták ma már aranyat érnek, így a gyűjtök nagy kedvencévé váltak. Vagy így, vagy úgy, de a Nintendo tehát hatalmas hatással volt a régi idők játékosaira. Egy szintén gyűjtő és rajongó youtuber miközben egy érdekes projekten törte a fejét, rájött, hogy a NES kazettákban a hely sokkal nagyobb annál, hogy „csak” egy-egy játékra pazarolják azt. Fejébe vette, hogy készít valami izgalmasat, amire korábban még nem volt példa.

Konzol a kártyában

A technológia mai állását figyelembe véve, a Nintendo régi konzoljai enyhén szólva röhejesnek tűnnek. Amit akkoriban egy konzol tudott, ma a piac legrosszabb okostelefonja is 200-szor jobban és gyorsabban tudja. Ennek ismeretében a régi konstrukciók is átdolgozhatók, így James Channel is mert nagyot álmodni. Elhatározta, hogy az egész NES konzolt beleépíti egy NES kazettába, s azon keresztül fog más játékokat elindítani.

Ami még érdekesebbé teszi a projektet, hogy James mindezt úgy szerette volna elérni, hogy az adott kazetta ne veszítse el „játékjellegét”, a konzol funkciók csak amolyan másodlagos opcióként jelenjenek meg. Össze kellett tehát hozza azt, hogy egy NES kazetta egyik oldala megmaradjon olvasható játéknak, míg a másik rendelkezzen mindennel, amivel egy NES konzol, s még egy kártyaolvasó is beleférjen. Ez azért már nem hangzik könnyű menetnek.

 

A youtuber a projektről készült videójában erre ki is tér, bőven voltak nehezítő tényezők és először megugorhatatlannak tűnő akadályok. Azonban még ha nem is lett szép a végeredmény, funkció tekintetében minden előzetes tervnek megfelelt. Sikerült létrehoznia egy NES kazettát, ami képes volt játékként, vagy konzolként is működni. Ez egy igazi retro rajongó álma, nekünk is készíthetne egyet!

Ezt olvastad már?

Ezzel a 25 fantasztikus játékkal teljesen ingyen játszhatsz PC-n

×