Úgy tűnik, simán előfordulhat, hogy ha a rendőrség meg akar találni, akkor azt akár egy Youtube videó alapján is megteheti.

2024.03.25. – Képzeld el, hogy valaki annyira rosszban sántikál, hogy valamiért keresi a rendőrség. Azt gondolnánk, hogy nem lehet baj abból, hogy megnéz az interneten egy random Youtube videót. A helyzet viszont az, hogy akár ez alapján is megtalálhatnak bárkit. Legalábbis a Forbes azt állítja: a rendőrség nemrég arra kötelezte a Google-t, hogy adják ki bizonyos Youtube videók nézőinek IP-címét, nevét, telefonszámát, aktivitását.

Zseniális nyomozás?

Mint kiderült, nyomozók egy csoportja nemrég úgy próbált lebuktatni kriptopénz-mosással gyanúsított embereket, hogy elküldtek nekik egy-egy videólinket, amik igazából sima oktatóvideók voltak. Például AR technológiáról, meg arról, hogy hogyan lehet drónokkal területeket feltérképezni. Szóval a videókban semmi illegális nincs, azok között viszont, akik megnézték, ott vannak a gyanúsítottak. A videókat több mint 30 ezren nézték meg, feltehetően olyanok is, akiknek semmi közük az ügyhöz.

A nyomozók aztán a Google-t arra kérték, hogy csendben adja át az összes nézői adatot, ami alapján ki akarták keresni, hogy kik nézték meg a videókat. Nyilván a gyanúsítottak is köztük vannak, ám emellett még 30 ezer olyan ember is, akik nem is tudják, hogy adataikat kiadják. A Forbes egyelőre nem tudja, hogy a Google eleget tett-e ennek kérésnek. Szóval elég nagy ár ez ahhoz, hogy néhány embert elkapjanak.

Probléma

Sajnos azonban úgy tűnik, hogy bár a módszer ügyes, elég sok adatvédelmi kérdést vet fel. A nyomozók szerint a kérés indokolt, hiszen egy bűnügyi eljárás során ezek az adatok lényegesek. A Google azonban nem ad ki minden esetben felhasználói adatokat, az ilyen kéréseket alaposan átvizsgálják. Adatvédelmi szakértők azonban aggódnak amiatt, hogy egy ilyen bírósági végzés milyen precedenst teremt. Lehetséges, hogy olyan kor jön el, amikor a kormányhivatalok bármikor belépnek a digitális életünkbe?

Decemberben a Google egyébként frissítette adatvédelmi szabályzatát, hogy a felhő helyett közvetlenül a telefonunkra, gépünkre menthessük az adatainkat, hogy elkerüljük az olyan eseteket, amikor visszaélnek mondjuk a helyadatokkal. Szóval most akkor megtalálhatnak minket az alapján, hogy megnéztünk egy Youtube videót? Nos, a válasz az, hogy igen, amennyiben a Google úgy ítéli meg, hogy a nyomozóknak kiadhatók a nézői adatok. Szóval manapság már tényleg nem mindegy, hogy mikor és mire kattintunk.

Ezt láttad már?

Ezzel a 25 fantasztikus játékkal teljesen ingyen játszhatsz PC-n

×