A Windows 11 több szinten is megújította a gyári alkalmazásokat. Úgy tűnik, hogy a Notepad, azaz a Jegyzettömb is tovább fejlődhet.

2024.03.21. – A Microsoft az elmúlt időszakban egyre több funkcióval vértezi fel a gyári alkalmazásait. Gyakorlatilag minden negyedévben átalakulnak az egykor szerényebb funkciókkal rendelkező programok. Természetesen újdonságok terén sincs oka szégyenkezni a szoftveróriásnak, hiszen a hazánkban még egyelőre nem használható Copilot sokak kedvence lett az elmúlt időszakban. A mesterséges intelligenciába elképesztő pénzeket lapátolt a Microsoft, nem meglepő, hogy ezt bizony ki is akarják használni. Elég csak a Paint új képességeire gondolni, melyet szintén az AI-nak köszönhetünk.

Vannak azonban olyan programok is, melyektől el kell búcsúzni. A Microsoft már múlt évben kijelentette, hogy a Wordpad alkalmazás előbb-utóbb kikerül a rendszerből. A WordPad gyakorlatilag egy átmenet volt a Word és a Notepad / Jegyzettömb között. Többet tudott, mint az alap szerkesztő, ám jóval kevesebbet, mint az irodai csomagban található Word. Ennek ellenére bizonyos feladatokra így is teljesen használható volt, nem utolsó sorban pedig még helyesírás-ellenőrzésre is be lehetett fogni. Úgy tűnik, hogy a kikerülésével sincs veszve minden.

Remek funkcióval bővül a Jegyzettömb alkalmazás

A Microsoft folyamatosan publikálja a Windows félkész, Insider verzióit a tesztelőknek. Az esetek nagy részében ezeket alaposan meg is vizsgálják a szakértők, így bukkanhattak rá a legújabb fejlesztésre. A fájlok tanúsága szerint a Windows Notepad / Jegyzettömb beépített helyesírás-ellenőrzőt kaphat a közeljövőben. Nagy eséllyel a Wordpad eltávolításával keletkező űrt szeretné ezzel betömködni a Microsoft.

Sokak szerint azonban a Microsoft túlzásba kezd esni. A Jegyzettömbnek egy egyszerű, szinte erőforrást sem igénylő szövegszerkesztőnek kellene lennie, a jelenlegi irány azonban ezzel teljesen szembemegy. Jól hangzanak az új funkciók, ám ennek köszönhetően egyre komplexebb alkalmazássá válhat a Notepad. Ha azonban ez a terv, akkor miért nem újult meg nemes egyszerűséggel a Wordpad alkalmazás? Erre csak a Microsoft tudhatja a választ, ám az átlag felhasználók számára hasznos lehet majd a fentebb felfedezett újítás is.

Forrás: PCFórum

Ezt láttad már?

Tízből nyolc magyar lóg a közösségi hálón – ez biztosan normális?

 

×