Kezdetben nem minden eszközre lesz elérhető, de a gyártó azt ígéri, hogy a gamer operációs rendszer idővel az összes nagy platformot meghódítja, annyira gyors és jó.

Gábor János

2024.03.20. – Ezt a nevet alighanem érdemes lesz megjegyezni: a PlaytronOS az ígéretek szerint jobban kihozza a maximumot a gamer eszközökből, mint bármely más operációs rendszer, ugyanis kevesebb erőforrással is beéri, miközben hatékonyabban üzemel. Persze a Linuxtól a Windowson át az Androidig minden OS-ekre készült játékszoftver futtatására alkalmas lesz.

A startup elég jó háttérrel rendelkezik, hiszen a munkatársaik olyan nagy cégektől érkeznek, mint az Amazon, a Google, a PlayStation, a Meta, a PayPal vagy éppen a Red Hat és befektetőik között sorakozik többek között a Samsung, az Alumni Ventures, a Polychain meg a Factor Capitol. A PolytronOS-t a Samsung Nexttel és a Silicon Valley Bankkal közös eseményen mutatták be a San Franciscó-i GDC 2024 keretében. Itt jelentették be, hogy kezdetben a kézikonzolokat célozzák meg. Nemrég pont egy Lenovo Legion Go-val demonstrálták, hogyan kell elképzelni az operációs rendszerük működését.

A minden szempontból univerzálisnak szánt Playtron a nagy gamer alkalmazásboltokat, köztük a Steamet és az Epic Store-t is támogatni fogja, akárcsak az x86-os PC architektúrák mellett a kézikonzolokban lévő ARM processzorokat. Az op rendszer később más vasakra szintén megjelenik: a fejlesztők szerint a következő években lesznek TV-kre, XR eszközökre és autós fedélzeti számítógépekre készülő változatok is. Kezdetben ugyanakkor marad például a Steam Deck, de ugyanúgy érdemes számítani a cégtől saját kézikonzolra – jegyzi meg a gyártó honlapja.

A Playtron azzal érvel a mobil gaming eszköz kifejlesztése és piacra dobása mellett, hogy ezek a készülékek kb. 100 milliárd dolláros részesedéssel rendelkeznek a játékosok globális költéseiből, míg a konzolosok 50, a PC gamerek 40 milliárdot fordítanak a hobbijukra, minden egyes évben. A cég számára külön értéket képvisel a három nagy halmaz (mobil, konzol, PC) metszéspontjában található kemény mag, amelynek képviselő multiplatformon élik ki magukat. Ők az összes gamer tekintélyes, tíz százalékát teszik ki.

A PlaytronOS várhatóan 2025-ben érkezik, kezdetben tehát kézikonzolokra.

Ezt is nézd meg:

A konzolháború rövid története – Ki nyert és hol tartunk most?

×