Egyre több PC felhasználó kacsintgat a mini-ITX formátum irányában. Szerencsére remek házakat találhatunk már 25-35 ezer forint környékén is.

2024.03.20. – Manapság egyre nagyobb teret kérnek maguknak a kis méretű, mini-ITX házikók. Arra már korábban felhívtuk a figyelmet, hogy több árnyoldala is van az ilyen gépeknek, ám ha sikerül ezeken túllendülni, akkor bizony remek szórakozás lehet egy kis PC összeállítása. Ahogy a nagyobb masinák esetében, úgy bizony a kisebb gépházaknál is hamar túl lehet lépni az előre kitűzött költségkeretet. Nem ritkák a 100 ezer forintot karcolgató gépházak sem, a többi alkatrésztől pedig még nem is igazán beszéltünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a barátságosabb, 25-45 ezer forintos kategóriában nem találhatnánk remek választásokat. Ennél lejjebb mini-ITX esetében nem igazán érdemes menni, hiszen azoknál a modelleknél vagy a tervezésnél vagy az anyaghasználatnál spórolt a gyártó, mely több szinten is visszaüthet a mindennapi használat során.

Nézzük is, hogy mely mini-ITX házakat érdemes számításba venni a fentebb részletezett árkategóriában!

Thermaltake Tower 100

mini-ITX ház

A Thermaltake házikója kapásból egy kicsit extra kialakítással jelentkezik. A nevéből adódóan inkább a tornyos kialakításra törekedett a gyártó, ez pedig több előnnyel is járhat. Három oldalról is edzett üveg fogja közre az alkatrészeket, mely remek betekintést nyújt a gépház belsejébe. Ami azonban még ennél is fontosabb, hogy a kialakításának köszönhetően akár 190 mm magas CPU hűtőket is támogat, mely hatékonyság szempontjából nagy segítség lehet. Egyetlen hátrányként az róható fel, hogy csak 120 mm-es AiO radiátorokat szerelhetünk a gépházba, ám bizonyos esetekben ez is bőségesen elég lehet.

Cooler Master NR200

mini-ITX ház

A Cooler Master NR200 nem csak az árával, de a felszereltségével is hódít. A házikó több oldalára is felszerelhetőek 280 mm-es AiO radiátorok, de házventilátorokból sem érdemes 7 alá adni. Mindezt remek szerelhetőséggel fűszerezte meg a gyártó. A CPU hűtőkből „csak” 155 mm magasság alatti példányokat fogad be, de a potenciális vásárlók nagy része úgyis inkább kihasználja az AiO radiátorok adta lehetőségeket. Tápból szintén csak speciális, SFX méretű példányokat tudunk behelyezni a gépházba, ahogy a videokártya vertikális felszerelésénél is ügyelni kell a rendelkezésre álló, maradék helyre. Az elérhetősége szintén kérdéses hazánkban a bejegyzés megírásának idejében (március 20.), ám átlagosan 30 ezer forint környékén mozog a ház, ha épp kapható.

Thermaltake Core V1 SPCC Mini ITX Cube

mini-ITX ház

A lista legolcsóbb eleme, hazánkban is meg lehet már kaparintani 25 ezer forint környékén. Ez az a szint, ami alá már tényleg nem érdemes adni, ha mini-ITX házon gondolkozik az ember. A kompakt design itt is adott, ám néhány helyen már érezhető, hogy spórolt a gyártó. Ezeken azonban könnyen túl lehet lépni, hiszen ez leginkább az edzett üveg helyetti műanyag, plexin mutatkozik meg. Akár 200 mm-es ventilátort is szerelhetünk a házikóba, azaz az alkatrészek hűtésével sem lesznek problémák.

Corsair 2000D AIRFLOW 

mini-ITX ház

Szintén egy remek ár-érték arányú választás, hiszen hazánkban ezt is 30 ezer alatt megkaparinthatjuk. Ahogy a neve is sugallja, a Corsair a minél jobb légáramlásra, azaz az airflowra erősített rá. Ennek megfelelően nem csak a megfelelő szellőzés garantált, de a torony kialakításának köszönhetően akár még 360 milliméteres AiO radiátorral is megbirkózik a házikó. Ennek köszönhetően pedig a sokszor ITX méretbe nem ajánlott i7, i9 vagy épp Ryzen 9 processzorokat is magabiztosan le tudják hűteni a potenciális vásárlók. Egyetlen hátrányként ismételten csak azt lehet felróni, hogy a normál méretű tápok helyett SFX tápok felé kell orientálódni a konfiguráció összeállítása során.

A fenti házak jelentik tehát a mini-ITX házak belépő kategóriáját, melyeket már nyugodt szívvel, bátran meg lehet vásárolni. Természetesen a másik irányban csak a csillagos ég szab határt, remek alternatíva lehet egy NZXT H210i, egy Fractal Design Terra vagy épp egy NZXT H1. Az ár-érték mutató azok esetében már kilenghet, egy-egy egyedi specifikáció, rétegigény esetén érdemes csak feljebb keresgélni. A házak nevére kattintva a hivatalos, Árukereső gyűjtőoldalukon találod magad, ahol kiderül, hogy éppen mely boltoknál a legolcsóbb a kinézett házikó.

A borítóképen egy Lian Li Q58 látható.

Érdemes átgondolnod több dolgot is, mielőtt mini-ITX gépet építesz:

Óvatosan a kis gépekkel: 4 dolog, amire figyelned kell, ha ITX PC-t építesz

×