Nem is olyan rég, a Sony lehetőséget teremtett arra, hogy sokkal gyorsabban és kényelmesebben léphessünk be a PSN felhasználónkba. Íme a Passkey!

2024.03.20. – Amióta léteznek digitális játékok, a felhasználóink védelme kiemelkedően fontos. Amikor ez még nem volt divat, nem kellett attól tartani, hogy feltörik a fiókjainkat, ugyanis egyszerűen csak csináltunk helyette egy újat. Ám manapság a videojáték-piac egyre inkább a digitális irányba halad, így a mi online játéktárunk is egyre inkább gyarapszik. Így van ez a Microsoft, a Sony, de még a Nintendo platformjai esetén is. Persze ez jár némi zárójeles kényelemmel is.

Minden játékunk, amit digitálisan birtoklunk, használható más konzolokon is, egészen addig, amíg be tudunk lépni a fiókjainkba. Így tehát, ha PS-en rendelkezünk a Demon’s Souls-szal digitálisan, a barátunk nappalijában pedig megpihen egy PlayStation 5, nem kell a saját gépünket átrángatni hozzá, egyszerűen csak belépünk a fiókunkba, letöltjük a játékot és máris mehet a menet. Hogy miért gondolom, hogy ez „zárójeles” kényelem? Nos, ismerem az embereket, így tudom, hogy sokaknak gondot okoz emlékezni az alig használt jelszavakra. Arról nem is beszélve, hogy nem leányálom minden egyes alkalommal begépelni a szóban forgó jelszót minden felületen, ahol használni szeretnénk a fiókunkat.

Így állíthatod be a Passkeyt a PSN fiókodhoz

Kész szerencse, hogy erre már kitalálták a passkey rendszert, ami lehetőséget ad arra, hogy bizonyítsuk személyazonosságunkat jelszavak nélkül. Az okostelefonokban már található arcfelismerő algoritmus, amiket, ha megfelelő programokban alkalmazunk, megúszhatjuk az állandó kódgépelést. A Sony pontosan ebbe az irányba kívánja terelni a PSN felhasználókat. Nemrégiben, egy rendszerfrissítéssel a PlayStation passkey-kompatibilitást kapott, amit be lehet kapcsolni a Biztonság (Security) – Felhasználó kezelése (Account Management) menüpontban. Ott a Sony végig vezeti minden érdeklődő kezét a lehetséges opciókon, hogy a jövőben könnyedén, egy desktop masina, vagy akár telefonunk segítségével léphessünk be PSN fiókunkba.

psn

Itt éppen deaktivált állapotban van a Passkey opció – Ezt lehet az Edit (szerkesztés) gombra kattintva megváltoztatni

 

Itt kapunk egy lehetőséget, hogy beállítsunk magunknak egy Passkeyt. A lehetőségeken belül nyugodtan lehetünk kreatívak, hozzáköthetjük PSN fiókunkat a gépünkhöz, a telefonunkhoz, hogy az arcfelismerővel, vagy ujjlenyomat olvasóval hitelesítsük magunkat, de akár alkalmazhatunk egyéb jelszóhordozó programokat is, ha az kényelmesebb.

Én személy szerint jobban szeretem az ilyesmit a mobilomhoz kötni. Mindez egy újabb réteg védelemmel tolja meg a már egyébként is jól védett rendszert, hiszen az arcfelismerőt nehezen tudják kijátszani több ezer kilométer távolságból azok a hackerek, akik csak a jelszavunkhoz és e-mailünkhöz jutottak hozzá. A passkey tehát egészen kielégítő védelemmel is szolgál a kényelem mellett.

Ezt olvastad már?

Tízből nyolc magyar lóg a közösségi hálón – ez biztosan normális?

×