Tech/Tudomány

Megremeg az Apple és a Google – Indul az Epic alternatív mobilos boltja


Bódi Dániel

2024.03.20. – Az idei GDC különös meglepetéseket is tartogatott, kiváltképp az Epic Games színpadán, ahol nem csak az egyre hihetetlenebb képességekkel kacérkodó Unreal Engine 5 újdonságaival villogtak, de bemutattak egy szuperizgalmas Marvel-játékot, valamint egy elegáns bejelentéssel sikerült megremegtetni is egy kicsit az Apple és a Google térdkalácsát is.

Az Epic Games Store üzemeléséért felelős Steve Allison nem lacafacázott, rögtön belevágott: az Epic boltjába már több mint 270 millió PC-s fiókot regisztráltak, és 75 millió havi aktív játékosuk van – ami meglehetősen impozáns, még a Steam 120-130 milliós havi számaihoz viszonyítva is. 2023-ban 80 játékot osztottak ki ingyen, aminek összértéke meghaladta a 2000 dollárt ~ 720.000 forintot: gamer nyelvre fordítva ennyit hagyott a játékosok zsebében az Epic, ekkora értékű ajándékokat adott nekünk csak a két szép szemünkért. De az Epic a fejlesztőkkel is jófej: az iparági sztenderddel szembefordulva csak 12%-ot csíp le az eladásokból, sőt, az elsőjátékos Epic-exkluzív játékok után fél évig egy kanyi sarcot sem szed be.

Unalmas mi? Sebaj, mert most jön a jó rész:

az Epic Games Store még idén elindul iOS-en és Androidon, mint az App és a Play Store alternatívája.

 

Van viszont egy nagy csavar: az Epic mobilalkalmazása egy játékokra összpontosító multiplatform áruház lesz, vagyis játékokon kívül sok mást nem fogunk benne találni. Részletekbe Allison nem bocsátkozott a GDC színpadán, de már csak a koncepció miatt is feltételezhetjük, hogy a boltban ugyanúgy megtalálhatók lesznek mobiljátékok, mint a PC-s címek, a megkötés annyi lehet, hogy bizonyos játékokkal csak a célplatformokon játszhatunk – PC-n a PC-sekkel, mobilon a mobilosakkal.

Mindez nemcsak a Fortnite visszatérését jeleni az Apple eszközein, hanem azt is, hogy az Epic Games Store mobilos megjelenésével potenciálisan az összes játékot kiszipolyozhatja az App és a Play Store-okból, lévén azok 30-30%-ot csípnek le az eladásokból plusz a játékon belüli tranzakciókból, szemben az EGS mindösszesen 12%-ával. A fejlesztőknek mindenképp szimpatikusabb megoldás lesz, míg a játékosok már csak a heti ajándékok miatt is érdemes lehet telepítve tartani. Így pedig az almás és a keresőóriás is óriási pénzmennyiségtől eshet el.

Az Epic ezzel a lépéssel tulajdonképpen történelmet is ír: ő lesz ugyanis az első, ami multiplatform, illetve alternatív boltot indít az iOS-en. Az idevezető út viszont közel sem volt zökkenőmentes: hosszas bírósági harcon, majd az EU döntésével szembemenő Apple is nehezítette az Epic helyzetét, amikor letiltotta annak fejlesztői profilját, nehogy hirtelen elindulhasson a valójában csak tervező asztalon létező App Store-rivális. Hogy minderre mi lesz a Google és az Apple válasza, azt megjósolni sem lehet, ami biztos, hogy a felhasználók mindenképp jól fognak járni a versengéssel.

Ezt is olvasd el:

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Íme az Uncharted alkotójának ultralátványos Amerika kapitány játéka

Bódi Dániel 2024.03.20. - Amy Henning nélkül sokkal, de sokkal kevesebb lenne a játékipar: nem…

1 óra telt el azóta...

Ezekkel a Warzone módokkal játszhatsz a szezon utolsó előtti hetében

2024.03.20. - Március hatodikán hivatalosan is elstartolt a Warzone és a Modern Warfare III második,…

2 óra telt el azóta...

Igazán kínos Counter-Strike 2 hiba miatt akadtak ki a Major játékosok

2024.03.20. - Március 17-én kezdetét vette a Counter-Strike 2 első nagyobb eseménye. Bár a játékot…

2 óra telt el azóta...

Az új Nvidia driver nem csak az FPS-en, de a monitor támogatáson is javít

2024.03.20. - Az Nvidia és az AMD az elmúlt hónapokban több szinten is fejlesztette a…

2 óra telt el azóta...

Elárulták a Warzone fejlesztői, hogy miért alakítottak a Gulagon

2024.03.20. - A Warzone fejlesztői folyamatosan alakítják a játékot. Ez szükséges lépés, hiszen a játékosok…

3 óra telt el azóta...

Mindenki ingyen töltheti a Need for Speed: Underground felújítását

Bódi Dániel 2024.03.20. - Most fogjuk csak igazán meglátni, hogy mennyire tesz keresztbe a kiadóknak…

4 óra telt el azóta...