Izgalmas bejelentéssel borzolta az Apple és a Google fejeseinek idegeit az Epic Games, ami hamarosan elindítja a mobilos áruházát.


Bódi Dániel

2024.03.20. – Az idei GDC különös meglepetéseket is tartogatott, kiváltképp az Epic Games színpadán, ahol nem csak az egyre hihetetlenebb képességekkel kacérkodó Unreal Engine 5 újdonságaival villogtak, de bemutattak egy szuperizgalmas Marvel-játékot, valamint egy elegáns bejelentéssel sikerült megremegtetni is egy kicsit az Apple és a Google térdkalácsát is.

Az Epic Games Store üzemeléséért felelős Steve Allison nem lacafacázott, rögtön belevágott: az Epic boltjába már több mint 270 millió PC-s fiókot regisztráltak, és 75 millió havi aktív játékosuk van – ami meglehetősen impozáns, még a Steam 120-130 milliós havi számaihoz viszonyítva is. 2023-ban 80 játékot osztottak ki ingyen, aminek összértéke meghaladta a 2000 dollárt ~ 720.000 forintot: gamer nyelvre fordítva ennyit hagyott a játékosok zsebében az Epic, ekkora értékű ajándékokat adott nekünk csak a két szép szemünkért. De az Epic a fejlesztőkkel is jófej: az iparági sztenderddel szembefordulva csak 12%-ot csíp le az eladásokból, sőt, az elsőjátékos Epic-exkluzív játékok után fél évig egy kanyi sarcot sem szed be.

Unalmas mi? Sebaj, mert most jön a jó rész:

az Epic Games Store még idén elindul iOS-en és Androidon, mint az App és a Play Store alternatívája.

 

Van viszont egy nagy csavar: az Epic mobilalkalmazása egy játékokra összpontosító multiplatform áruház lesz, vagyis játékokon kívül sok mást nem fogunk benne találni. Részletekbe Allison nem bocsátkozott a GDC színpadán, de már csak a koncepció miatt is feltételezhetjük, hogy a boltban ugyanúgy megtalálhatók lesznek mobiljátékok, mint a PC-s címek, a megkötés annyi lehet, hogy bizonyos játékokkal csak a célplatformokon játszhatunk – PC-n a PC-sekkel, mobilon a mobilosakkal.

Mindez nemcsak a Fortnite visszatérését jeleni az Apple eszközein, hanem azt is, hogy az Epic Games Store mobilos megjelenésével potenciálisan az összes játékot kiszipolyozhatja az App és a Play Store-okból, lévén azok 30-30%-ot csípnek le az eladásokból plusz a játékon belüli tranzakciókból, szemben az EGS mindösszesen 12%-ával. A fejlesztőknek mindenképp szimpatikusabb megoldás lesz, míg a játékosok már csak a heti ajándékok miatt is érdemes lehet telepítve tartani. Így pedig az almás és a keresőóriás is óriási pénzmennyiségtől eshet el.

Az Epic ezzel a lépéssel tulajdonképpen történelmet is ír: ő lesz ugyanis az első, ami multiplatform, illetve alternatív boltot indít az iOS-en. Az idevezető út viszont közel sem volt zökkenőmentes: hosszas bírósági harcon, majd az EU döntésével szembemenő Apple is nehezítette az Epic helyzetét, amikor letiltotta annak fejlesztői profilját, nehogy hirtelen elindulhasson a valójában csak tervező asztalon létező App Store-rivális. Hogy minderre mi lesz a Google és az Apple válasza, azt megjósolni sem lehet, ami biztos, hogy a felhasználók mindenképp jól fognak járni a versengéssel.

Ezt is olvasd el:

Miért kerül 394.000 forintba egy mocsok SZAR játék a Steamen?

×