A Microsoft már egy ideje megkönnyítette az átjárhatóság a Windows egyes verzió között, ám közel sem volt ez tökéletes. Ez most megváltozhat.

2024.03.19. – A Windows 10 és Windows 11 is rengeteg változattal rendelkezik. A Home az otthoni felhasználókat szólítja meg, míg a Professional értelemszerűen a professzionálisabb vásárlókat célozza meg. Aztán nem mehetünk el az Education és Enterprise kiadások mellett sem, melyek szintén specifikus funkciókkal, lehetőségekkel vannak felvértezve a cégek vagy épp egyetemek számára. A Windows telepítésnél ki lehet választani, hogy mely verziót szeretnénk a gépünkön tudni, de a szériaszám beírása után ezt a telepítő automatikusan is megteheti helyettünk. Előfordulhat azonban, hogy valamilyen oknál fogva csak a telepítés után szeretnénk ezt megadni, mely nem várt problémákat tud okozni.

Teljesen valós eshetőség, hogy a rendszer belakása után jutunk csak el addig, hogy beírjuk a vásárolt vagy épp a készülék mellé kapott Windows kulcsot. Aztán persze hamar kiderülhet, hogy hiába telepítettük fel a Pro változatot, hiszen a Home variánshoz van kulcsunk. Korábban ilyenkor nem volt mit tenni, újra kellett telepíteni a masinát. Újabban azonban a Microsoft automatikusan próbálja megoldani az ilyen helyzeteket. Ez azonban a legtöbb esetben csak a drágább, jobb variáns irányában működik. Azaz, ha Home verzió esetében írjuk be a Pro szériaszámát, akkor gond nélkül feloldhatjuk a „Pro” funkciókat. Ha fordítva szeretnénk, már nem megy olyan egyszerűen.

Mostantól gyerekjáték váltani a Windows egyes kiadásai között

A hétvégén élesedett a teljesen nyílt forráskódú és hivatalos Microsoft alkalmazásokat, segédprogramokat használó Inplace Upgrade Helper a GitHub felületén. A szkript célja nem más, minthogy az egyes verzióváltásokat, ugrásokat megkönnyítse a Windows felhasználók számára. Gyakorlatilag bármelyik Windows verziózóról válthatunk bármelyik Windows verzióra. Még az Education -> Enterprise ugrás sem elképzelhetetlen, melyre hivatalosan lehetőség sem ad a Microsoft.

Egyelőre csak németül tud a Windows szkript

Egyelőre csak németül tud a szkript

Fontos azonban kiemelni, hogy a hivatalos kulcsok megléte nélkül nem használható a program, hiszen nem egy aktivátorról beszélünk. Azok számára készült, akik legálisan, jogszerűen akarnak átváltani az egyes Windows verziók között, anélkül, hogy elvesztenék a feltelepített rendszert, a beállításokat vagy épp a programokat. A program egyelőre csak németül tud, de napokon belül elkészül az angol fordítás is.

Forrás: PCFórum / Deskmodder

Ezt láttad már?

Minek nyelvet tanulni, mikor itt az AI? Még ne temesd a nyelvórákat!

×