Az Nvidia hosszú évek óta lehetőséget ad a tuningra. Mindezt úgy teszi, hogy gyakorlatilag nem jár extra fejfájással a felhasználók számára.

2024.03.18. – A felhasználók mindig is a legtöbbet szeretnék kihozni az éppen birtokukban lévő hardverekből, komponensekből. Manapság leginkább három területet említhetünk, ahol lehet értelme némi tuningnak felhasználói szinten. A processzorok jutnak először az ember eszébe, ám nem szabad kihagynunk az AMD, Nvidia vagy épp Intel videokártyákat és a memóriákat sem. Az egyre felhasználóbarátabb UEFI felületeknek és segédprogramoknak hála évről évre könnyebb dolga van az embernek, ám sok esetben hosszú órákat, netán napokat kell így is eltöltenünk, mire megtaláljuk a tökéletes beállításokat, amelyekkel már mérhető teljesítménynövekedést tapasztalunk, de még a rendszer is stabil marad.

Processzornál azért nem olyan egyszerű….

Memóriáknál gyakran találkozunk az XMP (vagy AMD oldalról AMP, újabban pedig EXPO) nevű megoldással, mellyel gyakorlatilag egy kattintással megemelhetjük a modulokat az alap, szabványosított órajelükről, bármilyen hozzáértés nélkül. Természetesen ebben az esetben is előfordulhat olyan, hogy a chipek valamiért nem bírják ezt, ám elenyésző az ilyen jelenségek felbukkanása manapság. Processzorok esetében már sokkal több beállítással kell játszanunk, így nem árt, ha alapos kutatómunka előzi meg a különböző értékek módosítását.

Az Nvidia kártyákat akár egy kattintással tuningolhatjuk!

Előfeltételek

Videokártyáknál is elterjedt az órajelek emelése, akár magára a GPU egységre értjük ezt, akár a memóriákra. Ez sem sokkal egyszerűbb történet, mint a CPU tuning, hiszen bizonyos értékek felett már a kártya is hibázni fog, szintén hosszú órákat kell beleölnünk mire érdemi változást tapasztalunk.

Szerencsére az Nvidia gondolt az RTX 20, 30 és RTX 40 szériás játékosokra és egy beépített algoritmus segítségével gyakorlatilag egy kattintással megoldódik a tuningolás kérdésköre. Nézzük is, hogy mire van első körben szükségünk:

Az Nvidia GeForce Experience tényleg egy kattintással tuningol

Ha mindhárom feltétel teljesül, akkor már gyerekjáték lesz a folyamat elindítása. Amennyiben nem vagyunk gyakorlott GeForce Experience felhasználók, érdemes megnéznünk, hogy egyáltalán be van-e kapcsolva az overlay. Ehhez nyissuk meg a GeForce Experience programot, lépjünk be a jobb fent található fogaskerék ikonnal a beállításokba, majd kapcsoljuk be az In-Game Overlay / Játékon belüli réteget. Nem nehéz megtalálni:

Mindenképp legyen bekapcsolva

Ezután nyomjuk le az alapértelmezett ALT+Z kombinációt, hogy előhívjuk a GeForce Experience átfedését. A képernyő jobb oldali felén találunk egy Teljesítmény / Performance névre hallgató gombot.

Erre rákattintva előjön az alábbi felület:

A tuningolásra szolgáló felület - RTX 4070 Super

A tuningolásra szolgáló felület – RTX 4070 Super

Első körben a Power Maximum / Teljesítménymaximum csúszkát érdemes 100%-ról a lehető legnagyobb limitig emelni. Ennek köszönhetően a kártya több wattal gazdálkodhat, mely szintén javíthat a tuningpotenciálon. Egy modern, RTX 4070/4070 Ti szintű kártya esetében ez 20-30 watt többletet jelent maximum. Ezt követően pedig jöhet a konkrét tuning elindítása.

Az Automatikus hangolás engedélyezése / Enable automatic tuning kapcsolót kell átbillenteni az „ON/Bekapcsolt” állásra. Ezt követően érdemes 15-35 percig békén hagyni a programot, hiszen ekkor dolgozik a GeForce Experience algoritmusa, melyet százalékos formában is visszajelez majd. Rengeteg lehetőséget, beállítást tesztel, hogy megtalálja azt a pontot, ahol még a kártya megfelelően működik, de nem melegedik túl vagy épp nem végez hibás műveleteket. Igyekszik módosítani a GPU órajelet, de figyeli a memória órajelét és a feszültségeket is.

Mérhető a különbség | Forrás: PCWorld

Amint végzett a folyamattal az „Utolsó keresés eredménye / Last scan result” résznél láthatjuk, hogy mennyi plusz GPU órajelet sikerült találnia a programnak. Ekkor már a kapcsoló is átbillen a megfelelő állásba:

Nvidia RTX 4070 Super tuning eredménye

RTX 4070 Super tuning eredménye

Természetesen kártyánként eltér, hogy milyen tuningpotenciál van az adott chipben, ezért kell ilyen részletes mérés előtte. Az is tény, hogy hogy manuális tuninggal, például MSI Afterburner segítségével akár még többet is kihozhatunk a kártyánkból, ám ahhoz már hozzáértés és rengeteg idő is kell. Nem ez a pár százalék fogja megváltani a világot, de miért ne hozhatnánk ki a legtöbbet a rendelkezésre álló hardverjeinkből?

Ezt láttad már?

Idióta vagy zseniális? – Sufnituning level over 9999, avagy hobbibarkácsok gamer székei

 

×