A Microsofttól nem idegen, hogy kipróbálja magát hardveres szegmensben is. 2024 márciusában egy igazán különleges SSD bukkant fel a közösségi oldalakon.

2024.03.17. – A Microsoft igyekszik minél több szegmensben letenni a névjegyét. A szoftveres oldal mindenképp elismerésre méltó, hiszen a Windows operációs rendszer népszerűsége továbbra is töretlen. Aztán persze más területeken sem fogják vissza magukat. Elég csak az Xbox konzolokra, az ikonikus perifériákra vagy épp a Surface laptopokra gondolni. A vállalati megoldásokról sem szabad elfeledkezni, rengeteg óriáscég épít a Microsoft Azure infrastruktúrára. Saját hardverek terén azonban a fentebb említett konzolokon, perifériákon és laptopokon kívül nem igazán sikerült megvetnie a lábát a redmondi óriásnak.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kísérleteznének más iparágakban is. Sokszor azonban ezeket teljesen titokban teszik, hiszen sosem lehet tudni, hogy mi is sül ki az adott tervezetből. Előfordulhat, hogy több év tesztelését is ki kell dobni egy pillanat alatt, mert teljesen más irányt jelölnek végül ki a cég vezetői. Ahogy az lenni szokott, néha-néha kiszivárognak ezek a ténykedések. Ezúttal sem volt ez másképp, az elmúlt napokban kiderült, hogy PC komponenseket is tervezett a Microsoft.

A Microsoft SSD gyártásával is megpróbálkozott

Az egyszerűen csak Z1000 keresztelt SSD március első napjaiban bukkant fel a Twitter felületén. A Microsoft a Toshiba NAND chipjeit vegyítette Micron gyártotta gyorsítótárral, a vezérlőért pedig a CNEX Labs felelt. Nem szokatlan, hogy egy SSD gyártó több cég termékeit is felhasználja, egyedül a saját chipekkel rendelkező cégeknél nem figyelhető ez meg a jelenség, ilyen például a Samsung.

Az azonban kijelenthető, hogy viszonylag friss tesztről beszélhetünk. Ezt alátámasztja, hogy PCIe 4.0 csatlakozóra épül az SSD, illetve az is, hogy a PCB alapján 2 TB és 4 TB kapacitással is kalkulált a Microsoft. Ez a konkrét mérnöki példány valamikor 2020-ban készülhetett a jelek alapján. Az SSD nagy eséllyel nem az átlagos felhasználókat célozná, könnyen lehet, hogy a Microsoft a saját adatközpontjában használná fel a háttértárakat vagy épp Xbox konzolokban, Surface gépekben. Aztán persze az is előfordulhat, hogy azóta teljesen el is kaszálták a projekteket. Mindig érdekes lehet ilyen téren is bepillantani a kulisszák mögé, hiszen sosem tudni, hogy min is dolgoznak az egyes óriáscégek a háttérben.

Forrás: Tom’sHardware 

A borítóképen a Microsoft Surface Pro X SSD-je szerepel. 

Ezt láttad már?

Idióta vagy zseniális? – Sufnituning level over 9999, avagy hobbibarkácsok gamer székei

 

×