Egyre több gyártó jelentkezik a saját Mini PC megoldásaival. Úgy tűnik, hogy lassan már teljesen hangtalan változatokat is kaphatunk.

2024.03.15. – Az elmúlt időszakban hatalmas mértékben fejlődött a processzorok gyártástechnológiája. Ez rengeteg olyan szegmensnek is fejlődési, kitörési lehetőséget adott, melyre korábban nem volt esély. Ide sorolhatjuk a handheld PC-ket, melyek szinte már-már asztali grafikai szintet tudnak biztosítani a játékosok számára. Aztán az Apple ARM-re épülő, M chipjei is kiemelkednek, hiszen a MacBook Air laptopokban például teljesen passzívan is szépen teszik a dolgukat. A gamer notebookok is kisebbek és könnyebbek tudnak lenni, miközben még erősödtek is.

Természetesen ennek megfelelően egyre több, mini PC-vel találkozhat az ember. Korábban is irigylésre méltóak lehettek az apró, tenyérben elférő NUC egységek, miniszerverek, ám az még csak a kezdet volt. Az elmúlt években szinte már-már USB-hub méretű, könnyedén zsebre vágható masinákkal is találkozhat az ember. Ahogy az lenni szokott, itt sem állt le a fejlődés. Az első időszakban kifejezetten gyenge hardverekkel érkeztek ezek a számítógépek, ám 2024-re eljutottunk oda, hogy itt sem kell már szégyenkeznie a gyártóknak.

Ez az aprócska PC nem csak erős, de halk is

A Mini PC specifikációi

A Mini PC specifikációi

Ezt a vonalat erősíti a MeLe által kiadott, egyszerűen csak PCG02-nek nevezett számítógép. A specifikációkat tekintve is kellemes csalódás lehet a PC:

  • 15x5x2 centiméteres méretekkel operál, azaz tényleg elfér egy zsebben is
  • Mindezt 184 grammos súllyal érték el a tervezők, már-már pehelysúlyúnak tekinthető
  • A négy magos, Intel N100 processzora épül, így a nyers erővel sem lesznek problémák
  • Akár 16 GB-nyi LPDDR4X memóriával is kérhető
  • Nem kell lemondani a hálózatról sem, a Gigabit Ethernet mellett 2.4 / 5.0 GHz-es Wi-Fi támogatást is találunk a masinában
  • A 4K, 60 Hz-es kijelzőket is támogatja, így a tartalomfogyasztás is opció
  • Akár egy Power Bankről is elketyeg
  • A legfontosabb azonban, hogy teljesen ventilátormentes kialakítást kapott, azaz nulla zajjal teszi a dolgát

Játszadozásra természetesen nem alkalmas a gép, ám szerverként vagy médialejátszóként remek alternatíva lehet a zajos dobozok helyett. A fenti specifikációknak és tulajdonságoknak köszönhetően azonban az árcédula kicsit borsos, a legdrágább variáns 300 dollár, azaz 100 ezer forint körül mozoghat majd. Ennek ellenére öröm látni, hogy a fejlődés a mini PC-ket is elérte, egyre használhatóbb masinák gurulnak le a gyártósorokról.

Forrás: Videocardz

Ezt láttad már?

Idióta vagy zseniális? – Sufnituning level over 9999, avagy hobbibarkácsok gamer székei

 

×