A Black Mirror soron következő 7. évadának legizgalmasabb meglepetése megtöri a 13 éve fennálló rendet, és folytat egy már lezártnak hitt sztorit.


Bódi Dániel

2024.03.15. – A Black Mirrort nem a rendszeressége miatt szeretjük-imádjuk. Már a tematikája, a felépítése, az évadok hossza miatt sem egy szokványos sorozat, ami még az antológia műfajában is messze kitűnik, az viszont még egyedibbé és őszintébbé teszi, hogy magasról tesz a saját sikerére, és nem érkeznek egyre-másra az újabb és újabb évadok csak azért, hogy kiszolgálják a népes rajongótábort.

A Black Mirror olyan, mint egy mágus: sosem késik, és korán se jön soha. Pontosan akkor érkezik, amikor akar – vagy inkább, amikor az alkotónak, Charlie Brookernek van valami mondanivalója, aki fölöslegesen sosem mesél. Mostanság pedig olybá tűnik, hogy a világ eseményei gyakorta ültetnek súlyos gondolatokat a fejébe, aki nem rest azokat audiovizuális formába konvertálni: alig néhány hónappal a 6. évad után már be is jelentették a 7. évad premierjét,

amit leghamarabb 2025-ben nézhetünk a Netflixen.

A soron következő szezon 8 év után visszatér a hatrészes formátumhoz – de nem ez lesz az egyetlen kellemes csavar, vagy meglepetés, ha úgy tetszik. Az utolsó hat résszel operáló, a 2017-es 4. évad első felvonása, a USS Callister és a nem túl szimpatikus Robert Daly Star Trek-rajongó szociopata incel története is folytatódik – nyilván Jesse Plemons karaktere = Daly nélkül, ő ugyanis a 70. perc környékén (SPOILER) jól megérdemelten elhalálozott. A Mátrix-szerű űrhajó, a Callister legénysége viszont úgy tűnik, hogy még nem szenvedett eleget, sőt, Brooker szerint csak most kezdődik igazán a kálváriájuk.

Ez pedig azért jelentős, mert megbontja az eddigi „rendet”, miszerint egy történet, egy epizód, aminek mindig ott és akkor van vége, amikor a végső csattanó után felgördül a stáblista. A Black Mirrorban eddig egyetlen sztoriszál sem folytatódott – pedig némelyikkel komplett évadokat lehetne megtölteni, mégis, az elmúlt 13 év 6 évada alatt hasonló sem történt. Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy később más érdekesebb részek is folytatódhatnak, ha valami fontos és kurrens üzenetet tudnak belecsomagolni.

Egyelőre ennyit tudunk elmondani a Black Mirror 7. évadjáról, amihez a Netflix a fentebbi rövid kedvcsinálót mellékelte még csak, alább pedig a 4. évad 1. részének kedvcsinálójával hangolódhatunk:

Ezt is olvasd el:

Létezik egy Dragon Ball-epizód, amit még egyetlen magyar sem látott

×