Sajnos nincsen szerencsénk, ugyanis a szervezetünk nem úgy van felépítve, hogy minden gaming kiegészítőt készségszintjén tudjon kezelni.

2024.03.12. – Egy több mint 50.000 ember bevonásával végzett világméretű tanulmánysorozat áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a zajszint gyakran megközelíti, vagy meghaladja a biztonságos határértékeket gaming közben. A kockázatot fokozza, ha az emberek általában hosszú ideig játszanak, miközben az impulzuszajok – például lövöldözés – is nagyon hangosak lehetnek. A BMJ Public Health orvosi folyóiratban megjelentetett tanulmányt az Egészségügyi Világszervezet és a Dél-Karolinai Egyetem szakértőiből álló csapat végezte pár hónappal ezelőtt. Felhívták a figyelmet arra, hogy „azok a játékosok, akik magas intenzitású hangszinten és hosszú ideig játszanak, fennáll a tartós hang okozta halláskárosodás és/vagy fülzúgás veszélye”. A kutatók szerint többet kell tennünk annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet a játék kockázataira.

Mitől is kell tartani?

A tanulmány rámutat, hogy az emberek fülét 83 decibeles (dB) hangzásnak egy héten maximum 20 órát szabadna kitenni. Ez heti 10 órára csökken 86 dB esetén, és csak heti 38 percre 98 dB esetén. A gyermekek esetén ez a szám kisebb, ott 75 dB maximum heti 40 órában ajánlott. Ezt az átlagot figyelembe véve, a gyermekek egy héten maximum 12 percet tölthetnének 98 dB-es környezetben. Ez lenne legalábbis az egészséges tartomány. A tanulmány viszont kimutatta, hogy az átlag hangmagasság ennél jóval nagyobb egy komolyabb játékidőszak során.

gaming

A halláskárosodást kiválthatja a 85 dB feletti hangok ismételt vagy hosszan tartó hallgatása. Ez egyébként kb. egy turmixgép „hangerejének” felel meg. Az RNID (a brit Királyi Nemzeti Siketek Intézete) szerint a biztonságos expozíció ilyen szintű zaj esetén maximum napi nyolc óra. A nagy forgalom 88 dB, míg a pneumatikus fúró 91 dB, az élő koncert pedig 110 dB-t produkál.

Amit érdemes leszűrni mindebből, hogy egy nap, nagyon sok olyan zajnak vagyunk kitéve, ami alapvetően 85, vagy ennél magasabb dB-lel szól. Így tehát, ha játék közben állandóan hasonló magasságú zajokkal dolgoztatjuk meg a dobhártyáinkat, könnyedén halláskárosodást, vagy fülcsengést okozhatunk magunknak. Hiszen a hangterhelés összeadódik, így lehet, hogy csak pár pillanatra hallottuk a turmixgépet, ha utána 6-8 órát pörög a gaming, máris túl vagyunk az egészséges felsőhatáron.

Ezt olvastad már?

A pucér John Cena egy a sorban – a 8 legmeghökkentőbb Oscar pillanat

×