Egyre több gyártó kacérkodik az ARM, „asztali” processzorok gondolatával. Úgy tűnik, hogy a Samsung műhelyében már készül is egy ilyen masina.

2024.03.12. – Az elmúlt napokban egyre több friss információ érkezik a Qualcomm „asztali” ARM processzoraival kapcsolatban. A legutóbb már azt is megtudhattuk, hogy rengeteg konfigurációval debütálhat majd a Snapdragon Elite X. Ez pedig azt jelenti, hogy egyszerre több árkategóriát is le akar fedni az óriáscég. Ebből természetesen a felhasználók is profitálhatnak majd, hiszen rengeteg friss kütyübe bekerülhet az új fejlesztés. Az ARM processzorokat egészen idáig csak tabletekben, telefonokban és az Apple számítógépeiben találhattuk meg a mainstream vonalat tekintve, hamarosan azonban ez megváltozhat.

Az Apple M1 chipjének megjelenése után kapcsolt a többi gyártó is, hogy bizony a hordozható, kisebb teljesítményt igénylő masinákban remek szolgálatot tehet az ARM architektúra. A mai, modern PC-kben az x86 architektúra teljesít szolgálatot, erre épülnek a legújabb, 14. generációs Intel és Ryzen 7000 AMD processzorok is. Az ARM azonban több előnnyel is kecsegtet, a legfontosabb azonban a hatékonyság és az ennek megfelelően nagyon kellemes fogyasztás lehet a gyártók számára. Az már korábban is kiderült, hogy több óriáscég is készenlétben áll a Qualcomm chipjének megjelenésére, ezúttal azonban már konkrét termék is kiszivároghatott.

Az iPhone-ok után a MacBookokat is megszorongatná a Samsung

Samsung Galaxy Book4

Samsung Galaxy Book4

A Videocardz és a WinFuture.de információi alapján egy igazán ütős, ám de prémium árkategóriás Samsung laptop képe kezdett kirajzolódni. Az egyébként már létező Galaxy Book4 családot erősíti az újdonság. A Samsung Galaxy Book4 Edge a már fentebb említett Snapdragon X Elite szériára épül majd, nagy eséllyel az erősebb chipek valamelyikére. A specifikációkat tekintve sem lesz oka szégyenkezni:

  • A CPU/GPU teljesítményért tehát a Snapdragon X Elite felel majd
  • 16 GB-nyi LPDDR5X memóriát kap a laptop
  • 512 GB NVMe SSD gondoskodik az adatokról
  • Beépített, 5G modem is várja majd a felhasználókat, ahogy a Wi-Fi 7 támogatás sem lesz kérdéses
  • Nagy eséllyel AMOLED érintőképernyő kerülhet a masinára

Az előzetes tervek alapján 1800 eurós árcédulával készül a Samsung, mely körülbelül 700 ezer forintnak felel meg március 12-én. Azaz nem csak felszereltségben, de árban is az Apple laptopjait célozza be a cég. Külön öröm, hogy Windows 11-et futtatnak majd a masinák, így teljesen asztali környezet kaphatnak majd a potenciális vásárlók.

Források: WinFuture.deVideoCardz

Ezt láttad már?

Ettől a 41 elmebeteg tech failtől sírva-röhögve rohansz ki a világból

 

×