Az ARM processzorokkal eddig leginkább telefonokban, tabletekben és az Apple gépeiben találkozhattunk. Ez azonban megváltozhat.

2024.03.10. – A hordozható gépeket manapság két nagy csoportra bonthatjuk fel. Az egyik oldalra az évek óta megszokott, x86 architektúrára épülő masinákat sorolhatjuk, a másik oldalon pedig az ARM-alapú gépek figyelnek. A többesszám jelenleg még talán nem is indokolt az utóbbi kategóriában. A mainstream megoldások közül az Apple gépeiben található M1/M2/M3 chip és a Microsoft gépeiben ott figyelő SQ1 és SQ2 mellett nem találkozhatunk életképes alternatívákkal. Ez azonban teljes mértékben megváltozhat az elkövetkezendő időszakban, az Apple sem véletlenül lépte meg a váltást.

Az almás cég 2020 őszén szakított a korábbi, x86 architektúrás, Intel processzorokkal. Ezek alapját az iPhone és iPad vagy épp Apple TV készülékekben megtalálható Apple A14 Bionic adta, mely a gépekben már M1 néven futott. A korábbi architektúrák helyett a telefonokban, tabletekben vagy épp a Raspberry Pi-ban megtalálható ARM architektúrára épültek és épülnek az M jelölésű chipek. A fogyasztásuk is kiváló, miközben a hatékonyság is jobb az x86-os társaikhoz képest. Ezek pedig fontos tényezők a laptopoknál.

Már fel is bukkantak az új, ARM architektúrás processzorok a GPU driverekben


Ahogy azt sejteni lehetett, a mobilchipek nagy királya, a Qualcomm sem akar lemaradni. A Snapdragon X Elite szériával a laptopokat, miniPC-ket és tableteket céloznák meg. Ennek első jeleit pedig linuxos és windowsos driverekben is kiszúrták március első napjaiban. Közel 10 különböző modell érkezhet majd a fenti Twitter üzenet és a fájlok tanúsága szerint. A chip 12, nagy teljesítményű Oryon maggal duruzsol majd a gépekben. A memóriatámogatásra sem lehet majd nagy panasz, hiszen LPDDR5X szabványú memóriák kerülhetnek az egységek mellé. A szokásos 5G és Wi-Fi 7 támogatás sem marad el, a driverfájlok alapján pedig a DirectX 11 és 12 API-kkal sem lesz gondban az egység.

Ami azonban ennél is jobb hír lehet, hogy a Qualcomm állítása alapján 2x gyorsabb CPU-GPU teljesítményre készülhetünk, mint egy mai, 13. generációs Raptor Lake processzor + integrált grafikus gyorsító kombinációval. A manapság népszerű, dedikált AI magok sem hiányozhatnak majd az egységről. A debütálás valamikor 2024 közepén történhet meg a jelenlegi pletykák alapján. A legnagyobb kérdés és a sikeresség kulcsa az operációs rendszerek támogatása lehet majd, de papíron a Windows 11 ARM változata is hétről hétre javul. Egy biztos, 9 nagy gyártó, mint például az Acer, az ASUS, a Dell vagy épp a Samsung már készen áll a korszakváltásra.

Forrás: Videocardz

Ezt láttad már?

Ettől a 41 elmebeteg tech failtől sírva-röhögve rohansz ki a világból

 

×