Ismét megmutatta magát a világ eddigi legdrágább játéka, a Star Citizen: ezúttal az úrhajón kívüli akció került a középpontba.


Bódi Dániel

2024.03.10. – Csak azért nevezem a Star Citizent a világ legdrágább videojátékának, mert a GTA VI-tal ellentétben erről pontosan tudjuk, hogy hány talicska pénzből készül már 14. esztendeje. A Cloud Imperium Games máig lelkes, de sokszor bicskanyitogató mód dörzsölt fejlesztői ugyanis 2010 óta mintegy 668 millió dollárt emésztettek fel, jelenleg pedig még csak az űrjáték alfa verziója érhető el.

Viszonyításképp: a The Last of Us Part II 220 millió dollárból, a Cyberpunk 2077 440 millió dollárból, a Red Dead Redemption 2 pedig maximum 500 millió dollárból készült.

Bár a fejlesztők valóban trükkös és többször megkérdőjelezhető módszerrel csalták ki a töretlenül reménykedő és/vagy naiv játékosok pénzét (pl. van egy kiadás, ami 21 millió forintba kerül), de nem mentségükre: a hosszúra nyúló fejlesztési ciklus és az extrém magas költségek egyik oka talán, hogy a stúdió nemcsak egy játékot, hanem egy mindenre alkalmas svájci bicska játékmotort is készítenek. Ezért is mutogatják oly büszkén az újabb és újabb funkciókat, technológiai képességeket, hogy mi mindenre használható a StarEngine.

A 64 bites motor például képes töltőképernyő nélküli bolygóközi utazásra: mint amilyen a No Man’s Sky-ban is van, csak itt sokkal nagyobb és népesebb planétákkal, melyeken bejárható városokat fedezhetünk fel. A részletesen kidolgozott enteriőrrel rendelkező épületekbe pedig be is térhetünk, kalandozhatunk-lövöldözhetünk, mind az űrhajókon, úgy az űrállomásokon. A Star Citizen tulajdonképpen az ultimate Starfield-élmény, pontosabban az szeretne lenni, aminek a Bethesda játékának kellett volna lennie.

Legalábbis papíron ezt ígérik idestova 14 éve, és az ebbe táplált reményt finanszírozzák azóta is a játékosok, aminek rőzséi épp az olyan videók, mint amilyen az alábbi. Ebben épp a legfrissebb FPS újdonságokat mutatják be: mint például a fegyver mozgásával ide-oda pattogó célkereszt, a különféle fegyverre szerelhető optikák, illetve többek közt sokat változtattak még a visszarúgásokon is, melyeket minden mással az Alpha 3.23-mal fognak a játékhoz adni. Érdekesség, hogy mindezek elvileg belekerülnek a szintén bizonytalan megjelenési dátummal rendelkező és ezer éve készülő Squadron 42-be is, ami a Star Citizen különálló egyjátékos, kifejezetten történetre kihegyezett mellékága lesz. Egyszer, valamikor.

Ezt is olvasd el:

Miért szaladsz kakilni egy jó kávé után? – A tudomány válaszol

×