A Cyberworld egy igazán pofás kis Pokémon videojátékot készített a második mozi mellé, ami akkora siker lett, hogy a Nintendo végül leállította a projektet.


Áron

2023.09.29. – A Pokémon egy kultikus japán franchise, a Nintendo és a Game Freak közös alkotása, mely a 90-es évek közepén indult útjára. A játékok fő célja, hogy a játékosok egy képzeletbeli világban, ahol különböző fajokhoz tartozó kis lények, úgynevezett Pokémonok találhatók, képzett edzőkké váljanak. A játékosok feladata, hogy megszerezzék, fejlesszék és képezzék ezeket a Pokémonokat, majd éles harcokban, összeeresszék őket más edzők lényeivel.

A Pokémon-játékok világa tele van rejtélyekkel, kihívásokkal és kalandokkal, miközben lehetőséget kínálnak felfedezni különböző régiókat és találkozni számos érdekes karakterrel. A sorozat széles játékkínálattal büszkélkedhet, amelyek mindegyike egy-egy új történetet, régiót és Pokémon generációt kínál. A Pokémon videojátékok nem csak szórakoztató és addiktív játékélményt nyújtanak, de egyben a közösségépítés és a barátságok formálásának eszközei is, hiszen számtalan játékos találkozik online, hogy együtt küzdjön és cseréljen Pokémonokat. Arról nem is beszélve, hogy egy igencsak éles, kompetitív esportszakág is kialakult az elmúlt 10-15 évben.

Egy elveszett játék felemelkedése

Az eredetileg a második Pokémon-filmhez kötődő „Pokémon 2000 Adventure” a Cyberworld projektje volt. A Warner Bros. által felbérelt fejlesztőcégnek az volt a feladata, hogy a Pokémon: The Movie 2000-hez készítsen egy tie-in böngészős játékot. A cím elkészült, ráadásul a felhasználók visszajelzései alapján nem is volt rossz. Viszont ennek ellenére is rövidéletű volt a fennmaradása. A játékban három, különböző képességekkel rendelkező Pokémon-csapat közül választhattunk, amelyek segítségével három felfedezhető szigeten, rejtvényeket oldhattunk meg.

A 2D sprite-okkal benépesített 3D-s világával a játék a 90-es évek végén megjelenő lövöldékre hasonlított. Ez egy igazi videojáték volt, és sajnos ez is lett a bukása. Miután egy hónap alatt körülbelül egymillió letöltést generált a játék, a Nintendo leállította a projektet.

pokémon

Pokémon 2000 Adventure

A Cyberworld programozója, Eddie Ruminski úgy emlékszik vissza az esetre, hogy a Nintendo „beijedt” a hirtelen jött siker miatt, ezért gyorsan kijátszották a „cease and desist”-kártyát. S mivel a saját IP-juk volt a franchise, a Warnernek és a Cyberworldnek engedelmeskednie kellett.

A Pokémon 2000 Adventure ma újra játszhatóvá vált. Köszönhetően annak, hogy Ruminski biztosította a fájlokat, rufus10 és DoomTay pedig munkára bírta őket. Letölteni az Internet Archiveból lehet, egy olyan csomagban, ami tartalmazza a tervezési dokumentumokat és a storyboardokat, valamint más Cyberworld játékok nyers fájljait és demóit is.

Ha játszottál az „eredetivel” ez a nosztalgiavonat bizony hatalmasat fog ütni!

Ezt olvastad már?

Razzia: Rendőrök özönlötték el az NVIDIA irodáit

×