Alaposan magukra haragíthatták a művészeket a legnagyobb videojáték-stúdiók, köztük az Activision, az EA, az Epic Games, a Take Two és a WB Games.

Gábor János

2024.03.10. – Az amerikai színészeket tömörítő SAG-AFTRA szakszervezet és a legnagyobb videojáték-gyártó cégek közötti tárgyalások egyre problémásabbak a mesterséges intelligencia felhasználása miatt, ezért elég valószínű, hogy a művészek beszüntetik a munkát – erősítette meg egy hétvégi, texasi rendezvényen nyilatkozva Duncan Crabtree-Ireland, a SAG-AFTRA vezetője. A főtárgyaló azt mondta,

„50-50-re, vagy még valószínűbbre” teszi annak az esélyét, hogy a szakszervezeti tagok sztrájkba lépnek „kulcsfontosságú játékgyártó cégek ellen”.

Erre akár már a következő négy-hat hétben sor kerülhet, véli Crabtree-Ireland, mert a tárgyalóasztalok mellett „képtelenek túllépni az AI-kérdéseken” – írja a Variety, emlékeztetve: szeptemberben a SAG-AFTRA tagjainak mintegy 98 százaléka már megszavazta a sztrájk engedélyezését a nagy videojáték-gyártók, köztük az Activision, az Electronic Arts, az Epic Games, a Take Two és a WB Games ellen.

Leállhat a videojáték-ipar is, mint a filmgyártás

A szakszervezeti vezető elismerte, hogy a SAG-AFTRA több mint 160 ezer tagja körében erős megosztottság van arról, hogy miként kezeljék az emberi előadókat fenyegető veszélyt, amelyet a feltörekvő mesterséges intelligencia és a generatív mesterséges intelligencia eszközei jelentenek. Egyesek arra ösztönözték a szakszervezetet, hogy követelje a mesterséges intelligencia teljes betiltását a szakszervezet által fedezett produkciókban. Crabtree-Ireland erre nem lát esélyt, mondván: „a történelem során egyetlen szakszervezet sem tudta volna megállítani a technológiát”, de ha mégis megpróbálta, kudarcot vallott.

„Mesterséges intelligencia lesz. Pont.”

A szakszervezet az AI kategorikus elvetése helyett azon fáradozik, hogy megértse, a tagok hogyan és milyen kompenzáció fejében egyeznének bele a technológia alkalmazásába a videojáték-gyártásban, ami AI-motorok segítségével hasznosítaná a művészek korábban rögzített munkáit. „Biztosítani akarjuk, hogy a megvalósítás emberközpontú legyen, és a [termelés] kiegészítésére, nem pedig az emberek helyettesítésére összpontosítson” – magyarázta a SAG-AFTRA vezetője. „Nem akarunk sztrájkolni, de nem fogunk olyan megállapodást kötni ezekkel a vállalatokkal, amelyek nem védik meg tagjainkat a mesterséges intelligencia visszaélésszerű és kizsákmányoló felhasználásától.”

Ezt is nézd meg:

6 zseniális játék, amit úgy is végigvihetsz, hogy nem is játszol velük

×